Komandant NATO sa Vučevićem: Kontinuirano pratimo situaciju

Komandant NATO sa Vučevićem: Kontinuirano pratimo situaciju

Komandant komande združenih snaga NATO u Napulju admiral Stjuart Manč izjavio je u razgovoru sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem da u svetlu nedavnih dešavanja na Kosovu NATO kontinuirano prati situaciju i preduzima pažljive korake kako bi Kfor imao snage za nepristrasno izvršavanje zadataka u skladu s mandatom Ujedinjenih nacija.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, Manč je rekao da države članice šalju dodatne vojnike za misiju Kfor i potvrdio posvećenost NATO miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Manč je podvukao da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, što je jedini način za postizanje trajnog mira i stabilnosti za sve zajednice.

Vučević je izrazio zabrinutost zbog događaja i položaja Srba na severu Kosova i Metohije i iskazao uverenje da će se nastaviti pregovori o normalizaciji odnosa, navodi se u saopštenju.

On je naglasio da je za Beograd eskalacija nasilja apsolutno neprihvatljiva i da je posvećena procesu dijaloga, kao jedinom načinu za mirno rešavanje svih pitanja iz političkog i tehničkog dijapazona.

Prema njegovim rečima, Srbija nikada do sada nije niti će u budućnosti povlačiti poteze koji bi mogli ugroziti mir ili destabilizovati situaciju na terenu.

Važno je da Kfor ima ključnu ulogu u obezbeđenju sigurnosti na Kosovu i Metohiji, rekao je Vučević i izneo očekivanje da će misija nepristrasno i u skladu s dodeljenim mandatom uticati na sprečavanje budućih jednostranih akcija, koje dovode do degradacije bezbednosno osetljive situacije.

Vučević je izrazio uverenje da će komanda združenih snaga NATO u Napulju preduzeti mere iz svoje nadležnosti, kako bi se sprečile buduće jednostrane akcije Prištine i pogoršanje bezbednosne situacije na Kosovu.

On je navode o razmeštanju i pokretu Vojske Srbije usmerenih prema Kosovu kategorički i argumentovano odbio kao neprimerene, neosnovane, neodgovorne i netačne i ukazao da je Vojska Srbije spremna da sve zadatke izvrši efikasno, transparentno, profesionalno i uspešno u slučaju potrebe, stoji u saopštenju.

Kako je naglasio, Srbija će učiniti sve da se u budućnosti ne desi takav scenario, dajući prednost dijalogu i uslovima za očuvanje mira.