Kina će ograničiti vize za američke zvaničnike

Kina će ograničiti vize za američke zvaničnike

Taj potez dolazi nakon što je Vašington postavio slična ograničenja Kinezima, navodeći „kršenje ljudskih prava“.

Kina je odlučila da ograniči vize za brojne američke zvaničnike kao odgovor na slične mere koje je Vašington uveo ranije ovog meseca zbog navodnih kršenja ljudskih prava.

„Kineska strana odlučila je da uvede regresivnu vizu određenim američkim zvaničnicima koji su širili laži o ljudskim pravima, uveli sankcije Kini i naneli štetu interesima Kine“, izjavio je u četvrtak portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin. Vang je rekao da je taj potez napravljen da bi se zaštitili suverenitet, bezbednost i razvojni interesi NR Kine.

Portparol tvrdi da su SAD iskoristile, kako je rekao, lažni izgovor pitanja ljudskih prava da se mešaju u unutrašnje stvari Kine, diskredituju Peking i izvrše pritisak na kineske zvaničnike. Vang je naveo da takve akcije predstavljaju ozbiljno kršenje osnovnih principa međunarodnog prava i međunarodnih odnosa.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova do sada nije potvrdilo koji tačno zvaničnici će potpasti pod ova nova ograničenja, ali je portparol rekao da oni koji su izmislili „laži” oko pitanja ljudskih prava i naškodili nacionalnim interesima Kine već znaju ko su.

Ovo saopštenje dolazi nakon što je američki Stejt department uveo vizna ograničenja za kineske zvaničnike za koje Vašington tvrdi da su odgovorni za zastrašivanje i uznemiravanje aktivista za ljudska prava i disidenata u Kini i širom sveta.

Državni sekretar Antoni Blinken citirao je navodni „genocid“ nad ujgurskim muslimanima i represiju nad disidentima u Hong Kongu i Tibetu, rekavši da SAD „odbacuju napore zvaničnika [Narodne Republike Kine] da maltretiraju, zastrašuju, prate i otimaju pripadnike etničkih i grupe verskih manjina, uključujući one koje traže sigurnost u inostranstvu, i građane SAD, koji govore u ime ove ugrožene populacije.“

SAD su pozvale Kinu da „okonča svoj tekući genocid i zločine protiv čovečnosti u Sinđijangu, represivnu politiku u Tibetu, gušenje osnovnih sloboda u Kong Kongu“ i druge zloupotrebe na drugim mestima.