Dačić: Referendum o izmenama Ustava do sredine februara

Dačić: Referendum o izmenama Ustava do sredine februara

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je na sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, kojoj je prisustvovao i deo opozicije, da procedura izmena Ustava u oblasti pravosuđa, uključujući i održavanje referenduma, treba da bude završena do sredine februara iduće godine, odnosno u ovom sazivu skupštine.

Dačić je istakao da je Venecijanska komisija15. oktobra dala pozitivno mišljenje na ustavne amandmane što je, kako je rekao, bio važan korak za nastavak procedure.

Na nekoj od narednih sednica Venecijanske komisije, dodao je Dačić, Srbija bi trebalo da dobije mišljenje o Nacrtu zakona o referendumu.

On je ocenio da je tempo kojim se ide dosta dobar, podsetivši da seizmene Ustavaodnose samo na oblastpravosuđa, a njima se predviđa da sudije i tužioce više ne bira parlament.

Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević najavila je da će sledećeg utorka biti održana još jedna sednica odbora na kojoj će biti usklađen sa preporukama Venecijanske komisije i predlozima koje je opozicija iznela na sednici.

Na sednicu odbora u dogovoru sa Venecijanskom komisijom pozvana je i vanparlamentarnaopozicija, odnosno učesnici međustranačkog dijaloga, sa i bez evroparlamentaraca.

Sednici su se odazvali predstavnici Srpske radikalne stranke, Dosta je bilo, Građanskog demokratskog foruma, Demokrata Srbije, Zdrave Srbije.