Đilas: Sramotna izjava šefa misije OEBS da su izborni uslovi fer

Đilas: Sramotna izjava šefa misije OEBS da su izborni uslovi fer

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas reagovao je na izjavu šefa misije OEBS u Srbiji Jana Bratua da u Srbiji postoje uslovi za fer izbore.

Kako se navodi u pisanoj izjavi, Đilas je rekao da Bratuova izjava da u Srbiji postoje uslovi za fer izbore i poređenje situacije u Srbiji sa Norveškom, “predstavlja jednu od najskandaloznijih ocena stanja u Srbiji u prethodnih deset godina”.

Predsednik SSP je istakao da ne zna šta se promenilo u odnosu na pre samo nekoliko meseci, kada je, kako je rekao, na sastanku u prostorijama Stranke slobode i pravde o stanju u Srbiji govorio na drugi način.

“Rekli ste mi tada da vi ne možete mnogo da uradite, da svaki put kad kritikujete vlast oni prestanu da sarađuju sa misijom. I ja to shvatam. Ali ovo što ste rekli danas o stanju u zemlji koju sve svetske organizacije ocenjuju negativnim ocenama kada su sloboda, ljudska prava, korupcija i kriminal u pitanju, i to na dan kada je Human Rights Watch saopštio da su novinari koji kritikuju vlast izloženi pretnjama i nasilju, predstavlja veliku sramotu. Sramotu za Vas i organizaciju koju predstavljate”, istakao je Đilas.

Lider SSP je upitao šefa misije OEBS da li ne primećuje da je u medijima sa nacionalnim frekvencijama odnos vlasti i prave opozicije takav da “vlast ima sate i dane programa, a opozicija nekoliko minuta” i da li ne primećuje da se na svim komercijalnim televizijama sa nacionalnom frekvencijom “opozicija doslovce svakodnevno satanizuje”.

Đilas je poručio da je siguran da Bratu zna za sve ovo i da je siguran da je uvredio “ne samo nas koji se borimo za slobodu i pravdu u Srbiji, već i zemlju iz koje dolazite, Norvešku, tvrdeći da je i tamo situacija slična ovoj u Srbiji”.

“Mi smo u Srbiji odavno shvatili da nam u našoj borbi niko neće pomoći i da velikoj većini međunarodne zajednice odgovara Aleksandar Vučić, koji će ispunjavati sve što mu se traži, na račun Srbije i svog naroda. I pomoć ne tražimo. Za slobodu ćemo se izboriti sami. I nikome ništa dugovati nećemo. Ali će zato Srbiji i srpskom narodu dugovati mnogi”, zaključio je Đilas.