Gruzijski najviši zvaničnik odbija da poseti Buču uprkos pozivu Ukrajine

Gruzijski najviši zvaničnik odbija da poseti Buču uprkos pozivu Ukrajine

Predsednik gruzijskog parlamenta neće doći u posetu Buči, navodeći nerešene probleme sa Kijevom.

Dok Gruzija podržava Ukrajinu u sukobu protiv Rusije, predsednik parlamenta Šalva Papuašvili odbio je u petak poziv da poseti Buču, navodeći nekoliko pitanja između Kijeva i Tbilisija koja tek treba da budu razjašnjena.

„Snažna podrška“ koju gruzijski narod i njihova vlada pokazuju Ukrajini ne zaslužuje pokušaje visokih zvaničnika u Kijevu da naprave razdor između Gruzijaca i njihove vlade, „zahtev za otvaranjem drugog fronta u Gruziji , neosnovane diplomatske demarše, neosnovane optužbe za šverc ili korišćenje iskušenja kroz koje prolaze Ukrajinci“, naveo je Papuašvili u saopštenju.

„U pozadini nejasnoća ovih pitanja, zvanični poziv se ne čini svrsishodnim“, rekao je on, prema prevodu gruzijskog lista InterPressNevs.

Papuašvilija je pozvao Ruslan Stefančuk, predsednik ukrajinske Vrhovne rade, da poseti grad severozapadno od Kijeva gde Ukrajina tvrdi da su ruske trupe počinile zločine nad civilima pre nego što su se povukle prošle nedelje. Rusija je odbacila optužbe i tvrdila da je Kijev manipulisao dokazima u, kako naziva, „provokacijom“.

Ranije ove nedelje, Papuašvili je nazvao „neprihvatljivim lažnjacima“ i „lažima“ tvrdnje ukrajinskih obaveštajnih službi da Rusija švercuje sankcionisanu robu preko Gruzije. Tbilisi je zatražio objašnjenje ili izvinjenje od Kijeva.

„Moj stav je da sve dok ukrajinska strana ne da objašnjenje za svoje prljave izjave službe bezbednosti ili se izvini ako nema argumenata, o takvim stvarima ne treba razgovarati“, rekao je u petak poslanik Dimitri Khundadze iz vladajuće partije Gruzijski san. u vezi sa pozivom u Buču.

Papuašvili je podsetio Kijev da Gruzija takođe zna za „rusku agresiju“ – što se odnosi na sukob iz avgusta 2008. koji je Tbilisi pokrenuo oko spornog regiona Južne Osetije – i da će njegova vlada koristiti svoj glas na međunarodnim platformama da „snažno podrži ukrajinsku državu“ kao istorijsku dužnost, „bez obzira koliko [mnogo] nepravednih i neosnovanih optužbi možemo čuti kao odgovor.

Prošlog meseca, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov pozvao je Gruziju da otvori „drugi front“ protiv Rusije i pokuša da povrati teritorije Južne Osetije i Abhazije, na šta je Tbilisi reagovao sa nevericom.