U Evropskom parlamentu skoro 400 amandmana na izveštaj o Srbiji

U Evropskom parlamentu skoro 400 amandmana na izveštaj o Srbiji

Poslanici u Evropskom parlamentu podneli su skoro 400 amandmana na izveštaj o Srbiji čiji je nacrt napisao izvestilac Vladimir Bilčik, pa i on sam, kako bi se dodatno izrazila zabrinutost zbog stanja u pravosuđu, medijima i borbi protiv korupcije, preneo je danas portal EWB.

Članovi poslaničkih grupa socijaldemokrata, liberala i zelenih predložili su niz izmena kojima se stanje demokratije i vladavine prava u Srbiji kritikuje oštrije nego u Bilčikovom nacrtu, dok poslanici mađarskog Fidesa i deo Evropske narodne partije, u kojoj je Srpska napredna stranka pridruženi član, predlažu pozitivnije ocene rada Vlade Srbije.

Odbor Evropskog parlamenta za spoljne poslove (AFET) glasaće o predlogu rezolucije 4. februara, dok bi Parlament ovaj dokument trebalo da usvoji u martu.

Grupa poslanika iz redova liberalne grupe „Obnovimo Evropu“, treće po snazi u EP, predlaže da u izveštaj o Srbiji uđu i ocene posmatračke misije ODIHR o „bitnim nedostacima“ izbornog procesa 21. juna, uključujući pritiske na glasače, medijsku pristrasnost i funkcionersku kampanju.