Jadranka Joksimović: Srbija ima spremnih pet poglavlja, EU se umorila

Jadranka Joksimović: Srbija ima spremnih pet poglavlja, EU se umorila

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da Srbija ima pet spremnih poglavlja za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, ali da se ona ne otvaraju zbog problema u Uniji prouzrokovanim migracijama i ekonomskim teškoćama, kao i zamorom od proširenja.

Joksimović je za RTS istakla da je jedan od razloga i činjenica da brojne države koje su u međuvremenu ušle u EU nisu u potpunosti zadovoljavale kriterijume.

Razlog je, dodaje, i novi pristup EU prema kojem nema otvaranja novih poglavlja za koja ste spremni ako nema napretka u vladavini prava a, u slučaju Srbije, i u dijalogu s Prištinom.

Ona je navela da su do juna bile spremne pregovaračke pozicije za otvaranje pet poglavlja, koja nisu otvorena, a koja se tiču slobode kretanja radnika, prava poslovnog nastanjivanja i pružanja usluga, transporta, transevropskih mreža i klimatskih promena i zaštite životne sredine.

Srbija je do sada otvorila 18 poglavlja i privremeno zatvorila dva, a resorna ministarka smatra da je učinak trebalo da bude veći, ali da je na to uticalo i ono što se dešavalo u EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *