Evroparlamentarci danas u Beogradu sa predstavnicima vlasti i opozicije

Evroparlamentarci danas u Beogradu sa predstavnicima vlasti i opozicije

Delegacija Evropskog parlamenta koja u Beogradu boravi 2. i 3. juna u okviru nove runde parlamentarnog dijaloga (PDP) sastaće se u petak sa poslanicima proevropski orijentisanih opozicionih partija. Na sastanku se očekuje “razmena mišljenja o aktuelnom političkom kontekstu”. Na sastanak su pozvane sve opozicione poslaničke grupe, ali poziv nije prihvatio “Patriotski blok” predvođen Dverima.

U Narodnoj skupštini, delegacija Evropskog parlamenta sastaće se i sa predsednikom Narodne skupštine Vladimirom Orlićem kao i predstavnicima vladajuće koalicije.

Podsećamo, u januaru ove godine u Narodnoj skupštini održan je prvi sastanak u okviru nove runde pregovora vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta. Tom posetom počela je nova faza posredovanja EP koja podrazumeva proces olakšavanja dijaloga unutar Narodne skupštine.

Posrednički tim Evropskog parlamenta za proces parlamentarnog dijaloga u Srbiji predvode Vladimir Bilčik iz poslaničke grupe Evropske narodne partije (EPP), i Matjaž Nemec iz Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D). Uz njih tu su i dvojica bivših poslanika – Knut Flekenštajn i Alojze Peterle. Bivši slovenački političar, timu pridružuje kako bi zamenio preminulog bivšeg poslanika Eduarda Kukana, koji je učestvovao u ranijim fazama Mađustranačkog dijaloga (IPD) tokom 2020. i 2021. godine. Peterle je slovenački poliitičar, koji je bio na čelu vlade Slovenije koja je u vreme njegovog mandata, 1991. godine, proglasila nezavisnost od Jugoslavije.