Brnabićeva sa norveškim ekspertima o masovnim ubistvima u Srbiji

Brnabićeva sa norveškim ekspertima o masovnim ubistvima u Srbiji

Premijerka Ana Branbić primila je predstavnike Norveškog centra za studije nasilja i traumatskog stresa i Centra Utoja koji su joj preneli iskustva u vezi sa periodom posle tragičnog događaja na ostrvu Uteya 2011. godine kada je ubijeno 69, većinom mladih osoba.

Ana Branabić je istakla da tragedije, poput one koja se dogodila 3.maja u OŠ „Vladislav Ribnikar“, zauvek menjaju čitavu zemlju i iziskuju adekvatan odgovor i punu podršku porodicama nastradalih, kaže se u saopštenju Vlade.

„Celo društvo prolazi kroz stresni period“, ukazala je Brnabićeva, dodajući da je država spremna da učini sve što je potrebno da pomogne porodicama, učenicima i nastavnicima te škole, ali uz poštovanje mišljenja i u dogovoru sa Savetom roditelja škole i porodicama nastradale dece. 

Premijerka je predstavnicima Norveškog centra zahvalila na dolasku u Beograd i podršci koju su pružili članovovima Saveta roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“, kao i stručnjacima u Institutu za mentalno zdravlje sa kojima su razgovarali. 

Predstavnici Norveškog centra i stručnjaci za post-traumatski tretman i kulturu sećanja preneli su premijerki Srbije svoja iskustva posle tragedije na ostrvu Utoja 2011. godine.

Ukazali su da je u ovom trenutku neophodno obezbediti dovoljno vremena za oporavak porodicama nastradalih učenika i kreirati timove stručnjaka različitih profila koji će im pružiti punu psihološku i svaku drugu vrstu podrške.

To su mere koje su dale razultate u njihovoj zemlji, podvukli su, prenosi se u saopštenju Vlade.

Norveška je, posle tragičnog događaja na Utoja ostrvu u julu 2011. godine, osmislila modele programa za rad multidisciplinarnih timova sa mladima i to u prepoznavanju ugroženih, praćenju njihovog zdravstvenog stanja i njihov dugoročni psiho-socijani oporavak. 

Tim eksperata, koji čine članovi tri institucije: Utoja centra, Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju iz Trondhajma – NTNU i Centra za studije o nasilju i post-traumatski stres – NKVTS, razgovarali su ranije sa članovima Saveta roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“ i psihijatrima i psiholozima sa Instituta za mentalno zdravlje.