Drecun: Ako se ne govori o povlačenju specijalnih jedinica sa severa KiM, ne otklanjaju se uzroci krize

Drecun: Ako se ne govori o povlačenju specijalnih jedinica sa severa KiM, ne otklanjaju se uzroci krize

Predsednik Odbora Narodne skupštine za KiM Milovan Drecun rekao je za RTS da nisu dobili mnogo detaljnih informacija o eventualnom dogovoru sa Kurtijem, ali da, prema onome što je čuo, nema pomaka kada je u pitanju deeskalacija.

„Od gospodina Eskobara smo na konferenciji za novinare čuli posle da oko Zajednice srpskih opština nema napretka ni dogovora, zato što je rekao da će Zajednica biti formirana sa Kurtijem ili bez njega. Mada, iskren da budem, nije dovoljno jasno šta pod tim podrazumeva Eskobar“, rekao je Drecun.

Dodao je da mu ne deluje realno da će biti novih izbora na Kosovu i Metohiji zbog toga što Kurti sada ima veliki manevarski prostor zato što se Zapadu, naročito SAD, žuri da se postigne sporazum zbog predstojećih predsedničkih izbora i kampanje koja uskoro počinje.

„Ako bi se išlo na nove izbore na KiM, onda bi se čitav proces prolongirao bar dva-tri meseca i to je nešto što ne odgovara SAD“, naveo je Drecun.

Ocenio je da smo veoma udaljeni od formiranja Zajednice srpskih opština i da je Eskobar rekao da su od Kurtija čuli šta neće i da treba da kaže šta hoće.

„Zašto govorimo o tome da se samo delimično otklanjaju uzroci ove krize – govori se o povlačenju pripadnika specijalnih parapolicijskih jedinica iz tri opštine na severu KiM. Na severu postoje četiri opštine. Drugo, glavni problem je ne da se povuku samo iz tih zgrada nego da se generalno povuku sa severa Kosova. Ako se o tome ne govori, vi ne otklanjate u potpunosti uzroke krize“, rekao je Drecun.

Objasnio je da je stav Beograda da ZSO treba da se formira na osnovu Briselskog sporazuma, dok je stav Zapada da treba da se otvore novi pregovori o formiranju Zajednice na osnovu predloga sporazuma o normalizaciji odnosa i Kurtijeve vizije.

„Kurtijeva vizija, koju je predočio predsedniku Vučiću na poslednjem sastanku, jeste da se zapravo Kosovo tretira kao država i da preko Zajednice srpskih opština, kako bi je on nazvao, a to je posebno pitanje, zapravo Beograd prizna tu lažnu državu i da je Srbi prihvate“, naveo je Drecun.