Devet država članica EU traži povratak Zapadnog Balkana na agendu

Devet država članica EU traži povratak Zapadnog Balkana na agendu

Devet država članica EU je zatražilo povratak Zapadnog Balkana na agendu ministara spoljnih poslova Unije.

„Vreme je da bacimo strateški pogled na Zapadni Balkan”, naveli su u pismu upućenom šefu diplomatije EU Žozepu Borelu ministri spoljnih poslova Austrije, Hrvatske, Češke, Nemačke, Grčke, Irske, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Ministri su u pismu naveli da se „puno toga promenilo od poslednje diskusije o proširenju na Veću za spoljne poslove u avgustu 2019. godine“, upozoravajući na geopolitičke posledice pandemije koronavirusa

„Došlo je do dinamičnog unutrašnjeg političkog razvoja u zemljama regiona. Ali pandemija je pogoršala postojeće trendove“, naveli su ministri i dodali da su „drugi igrači spremni da se uključe u regionalna pitanja, često na štetu EU“.

Ministri spoljnih poslova devet država EU smatraju da je na Zapadni Balkan potrebno gledati ne samo u kontekstu proširenja, već spoljne politike EU i traže od Borela da razmotre na koji način da odgovore na aktuelne izazove na terenu, ali i da budu aktivniji kada je u pitanju angažman drugih igrača na tom polju.

Ministri objašnjavaju da je EU obezbedila ogromnu podršku državama regiona, ali da su drugi igrači efikasniji u promociji sopstvene pomoći, čime “podrivaju pouzdanost, kredibilitet i percepciju solidarnosti Evropske Unije”.

Zbog toga smatraju da bi Zapadni Balkan morao da se nađe na dnevnom redu sledeće sednice Veća za spoljne poslove EU u aprilu.

Prema kalendaru aktivnosti, sasatanak ministara spoljnih poslova trebalo bi da bude održan 19. aprila u Luksemburgu.