Dačić: Venecijanska komisija nagovestila pozitivno mišljenje o izmeni Ustava

Dačić: Venecijanska komisija nagovestila pozitivno mišljenje o izmeni Ustava

Predsednik Venecijanske komisije Đani Bukvikijo nagovestio je da će mišljenje izvestilaca o izmenama Ustava Srbije biti povoljno za Srbiju i da je uveren da će kao takvo biti i usvojeno, saopštio je predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

Dačić je u sredu održao onlajn sastanak sa delegacijom Venecijanske komisije, nakon koje je saopšteno da je Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo uneo određene izmene u tekst nacrta Zakona o izmenama i dopunama Ustava, na osnovu materijala prikupljenog prilikom javnih rasprava, koji su poslati Venecijanskoj komisiji.

Dačić je izrazio nadu da će Venecijanska komisija prilikom predstojeće 128. plenarne sednice u Veneciji razmotriti upućene nacrte Zakona i amandmana, kao i da će dati zvanično mišljenje o istima.

On se zahvalio svim članovima i ekspertima Komisije koji su pokazali da su „veoma zainteresovani za uspeh procesa izmene Ustava Srbije“ i istakao da su današnji sastanci veoma važan deo ukupne procedure donošenja ustavnih amandmana, koja je već prošla nekoliko bitnih faza.

Takođe ponovio da se Srbija trudila da osigura transparentnost i otvorenost ovog procesa, pre svega kroz organizaciju brojnih javnih rasprava, na kojima su svoje stavove, ideje i predloge izneli predstavnici stručne javnosti, navodi se u saopštenju.