Dačić pozvao opoziciju da učestvuje u organizaciji referenduma

Dačić pozvao opoziciju da učestvuje u organizaciji referenduma

Predsednik parlamenta i lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić je izjavio da očekuje da će opozicione stranke poslati imena 17.000 svojih predstavnika koji bi trebalo da budu članovi biračkih odbora na referendumu o promena Ustava vezanim za pravosuđe, zakazanom za 16. januar.

Pozivam ih da to učine, jer se ne radi o jednostavnom zadatku ni za veće i ozbiljnije partije, rekao je Dačić.

On je naveo da će SPS imati više od 2.500 predstavnika na biračkim mestima i da je ta stranka uvek spremna za izbore.

Dačić je izjavio da će posle Nove godine SPS sa Srpskom naprednom strankom (SNS) voditi razgovore o najboljem obliku saradnje na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima.

Prema Dačićevim rečima, kandidat za predsednika Srbije će biti zajednički i očekuje da će to biti lider SNS i aktuelni šef države Aleksandar Vučić.

„Ja sam juče razgovarao sa Aleksandrom Vučićem, dogovorili smo se da odmah posle Nove godine napravimo partijski sastanak naša dva rukovodstva i da se dalje bavimo pitanjem šta je najbolje, na koji način, koja forma naše saradnje u smislu parlamentarnih i gradskih izbora“, kazao je Dačić novinarima u centrali SPS u Beogradu.

On je istakao da su se odavno izjasnili o tome da bi trebalo da imaju zajedničkog predsedničkog kandidata sa SNS i dodao da očekuje da to ponovo bude Vučić.

Dačić je rekao da će SPS i SNS morati što pre da donesu konačnu odluku, jer je rok za raspuštanje Skupštine Srbije 15. februar 2022, nakon čega bi trebalo da se raspišu vanredni parlamentarni i gradski izbori.

„Dakle vi ne možete da donesete odluku 14. februara, morate ranije, znači odmah posle nove godine“, naglasio je Dačić.