Dačić i Plenković na svečanom božićnom prijemu u Zagrebu

Dačić i Plenković na svečanom božićnom prijemu u Zagrebu

U Zagrebu je počeo svečani božićni prijem Srpskog narodnog vijeća kojem prisustvuju prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar za ljudska prava Tomislav Žigmanov, kao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Svečanom prijemu prisustvuje patrijarh srpski Porfirije, ambasadorka Srbije u Zagrebu Jelena Milić, kao i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Pored domaćina, predsednika SNV-a Milorada Pupovca, na prijemu će se obratiti šef srpske diplomatije Ivica Dačić, kao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Dačić je ranije najavio da će na poziv SNV-a prisustvovati božićnom prijemu u Zagrebu, rekavši da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio da se radi na odleđivanju odnosa sa Hrvatskom.

Susret u centru Zagreba trebalo bi da predstavlja prvi mali korak ka otopljavanju odnosa dve države koje još imaju otvorena pitanja poput nestalih lica tokom ratova devedesetih, suđenje za ratne zločine, pitanje granica i drugo.

Dačić je uoči puta rekao da to što Beograd i Zagreb imaju različita gledišta po određenim političkim pitanjima ne treba da sprečava dve države da unapređuju odnose.

U Zagrebu je juče potpisana deklaracija o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije .