Brnabić sa predstavnicima Simensa: U planu proširenje kapaciteta u Srbiji

Brnabić sa predstavnicima Simensa: U planu proširenje kapaciteta u Srbiji

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima kompanije Simens enerdži, koja već niz godina uspešno posluje na srpskom tržištu, o saradnji u oblasti naučno-tehnoloških inovacija, kao i saradnji u oblasti energetike, saopšteno je iz njenog kabineta.

Brnabić je istakla da je Srbija strateški radila na stvaranju osnove za razvoj IT sektora, nauke i tehnologije, ulaganjem u te oblasti, a pre svega u obrazovni kadar koji predstavlja najveći razvojni potencijal zemlje.

Ona je najavila da će Vlada Srbije nastaviti da ulaže u infrastrukturu za startap inovacije i izgradnju naučno-tehnoloških parkova, kao i podršku onih koji već posluju u Srbiji.

Sumirajući rezultate u toj oblasti, Brnabić je istakla da je cilj privlačenje edukovanih ljudi iz celog sveta i dodala da se poslednjih godina sve više mladih iz dijaspore vraća u Srbiju, kako bi radili u kompanijama iz IT oblasti na srpskom tržištu.

Predstavnici kompanije Simens enerdži ocenili su da je ljudski resurs najvažnija osnova za postizanje uspeha u oblasti inovacija i novih tehnologija u čemu je Srbija lider u regionu.

Kada su u pitanju buduće strategije, predstavnici te kompanije naveli su da je u planu proširenje kapaciteta već osnovanih centara u Srbiji – Centra za razvoj projektih rešenja u industriji i globalnog centra za sajber bezbednost, kao i da se razmatra razvoj u oblastima IT, velikih podataka i veštačke inteligencije.

Oni su rekli da očekuju i značajno povećanje broja zaposlenih u Srbiji i to isključivo visoko kvalifikovanog kadra.