Brnabić o privatizaciji javnih preduzeća: Nikome normalnom tako nešto ne može da padne na pamet

Brnabić o privatizaciji javnih preduzeća: Nikome normalnom tako nešto ne može da padne na pamet

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je predlog Zakona o upravljanju privrednim društvima, za koje opozicija smatra da omogućava privatizaciju javnih preduzeća i nacionalnih parkova, jedna od tri ključne preporuke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Brnabić je za televiziju Pink rekla da je to predviđeno i Strategijom državnog vlasništva i upravljanjem privrednim subjektima koja je usvojena 2021. godine.

„Da su čitali, znali bi. To je jedna od tri ključne preporuke MMF-a koja je utvrđena polaznim osnovama koje je vlada usvojila krajem 2020. godine. Toliko o tome koliko smo mi iznenadili nekoga time. To je bilo na javnoj raspravi mesec dana, početkom ove godine“, kazala je Brnabić.

Zakonom o javnoj svojini koji je trenutno na snazi, kako je dodala, utvrđeno je da se prirodna bogatstva i dobra u opštoj upotrebi ne mogu otuđiti, već da mogu biti isključivo i samo u javnoj svojini.

Sa druge strane, Brnabić navodi da je Zakonom o privatizaciji već propisano da se imovina u preduzećima i drugim pravnim licima, uključujući i javna preduzeća, može privatizovati.

„Da smo želeli da prodamo, mi smo mogli već da prodamo“, rekla je Brnabić.