Blokiranje prijema Kosova u Savet Evrope

Blokiranje prijema Kosova u Savet Evrope

Predsednik Evropske inicijative za stabilnost Gerald Knaus izjavio je danas da se nekoliko država članica Saveta Evrope sprema da blokira glasanje za prijem Kosova u tu međunarodnu instituciju na Komitetu ministara, navodeći da su među njima i dve zemlje saveznice Kosova – Francuska i Nemačka.

„Trenutno nekoliko država članica Saveta Evrope, uključujući Nemačku i Francusku, spremaju se da blokiraju glasanje o pristupanju Kosova u maju, ignorišući snažnu preporuku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u aprilu“, naveo je Knaus na svom Iks nalogu.

Knaus podseća da su francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc pozvali kosovskog premijera Aljbina Kurtija da preduzme opipljive korake ka formiranju Zajednice srpskih opština kao uslov za članstvo u Savetu Evrope.

On je naveo da tu odluku prati kampanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića uključujući i Vučićev apel francuskom predsedniku Makronu da ne dozvoli glasanje, kao i to što je Srbija opredeljena da kupi 12 francuskih borbenih aviona „rafal“.

„Na svoju 75. godišnjicu, Savet Evrope je podeljen oko fundamentalnog pitanja: da li su pravne ocene i glasovi u PSSE bitni? Da li je članstvo po meri zasluga ili je samo političko“, dodao je Knaus, preneo je Kosovo onlajn.