Narodna stranka pozvala vlast u Kragujevcu da ne otima od najugroženijih

Narodna stranka pozvala vlast u Kragujevcu da ne otima od najugroženijih

Narodna stranka u Kragujevcu pozvala je danas gradsku vlast da ne otima od najugroženijih, budući da je značajno povećala visinu povlašćene zakupnine za prostor izdat humanitarnim i organizacijama koje pomažu oboleloj deci i osobama sa invaliditetom.

U saopštenju Gradskog odbora Narodne stranke se navodi da je odluka o tome jednoglasno usvojena na prvoj sednici novog saziva Skupštine grada Kragujevca.

Predvidjeno je da se poslovni prostor u vlasništvu grada može dati na korišćenje ovim organizacijama „uz obavezu plaćanja zakupnine u visini od 20 procenata od procenjene tržišne visine zakupnine“.

„To znači da će udruženje koje se bavi pružanjem podrške socijalno ugroženim kategorijama ljudi, a koje je svojim statutom definisano kao neprofitno, morati da plaća mesečno iznos kirije koji je veći od cene zakupa poslovnog prostora koji nije u vlasništvu grada“, ocenili su u saopštenju koje je potpisao predsednik Gradskog odbora NS i specijalni pedagog Boris Herman.

Iz NS su poručili gradskoj vlasti da ne sme da joj bude izgovor da je to naložila Državna revizorska institucija koja je u 2018. godini utvrdila nepravilnosti u vezi sa korišćenjem poslovnog prostora bez naknade i ugovora raznim udruženjima, ali se ni jedno ne bavi socijalnom zaštitom, kao i restoranima i mesnim zajednicama.

„Da li enormnim povećanjem cena beneficiranih zakupnina sada treba naplatiti sve što nije i što je DRI utvrdila i zašto ceh treba da plate oni koji su na ivici egzistencije, pitanje je za one koji su glasali za ovakvu odluku“, poručili su iz NS u Kragujevcu.