Bocan Harčenko: Laž je da Rusija agituje da SPS bude opet u vladi

Bocan Harčenko: Laž je da Rusija agituje da SPS bude opet u vladi

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko ocenio je kao laži izjave nekih srpskih analitičara da bi Rusija volela da u narednoj vladi opet vidi Socijalističku partiju Srbije (SPS) i da povodom toga vrši „pritisak i agitovanje“.

„Ne dajemo nikome prednost, smatramo da je to unutrašnja stvar Srbije. Mi ćemo saradjivati sa vladom koja bude formirana na osnovu unutrašnjih odluka države, odnosno njenih instituticija“, kazao je Bocan Harčenko za današnji Kurir.

On je rekao da je pozadina optužbi da Rusija stoji iza nedavnih demonstracija u Beogradu potpuno jasna, odnosno da je „reč o rusofobiji i želji da se Rusija istera iz regiona“.

Prema njegovim rečima takvim se optužbama „želi izvršiti pritisak na Rusiju i na Srbiju da se obustavi saradnja“.

„Neke evropske zemlje su izjavljivale da EU smatra zapadni Balkan regionom svog globalnog prioriteta, dok SAD otvoreno kažu da Srbija mora što više da smanji saradnju sa Rusijom, pre svega u takozvanim osetljivim sferama. Oni su tako odlučili da sada izmisle ovu praznu priču za koju nema nijednog dokaza“, kazao je Bocan Harčenko.

Bocan Harčenko je optužbe da Rusija stoji za antivladinih demonstracija u Beogradu i drugim većim gradovima u Srbiji nazvao „takozvani fejk, sto posto“.

„Hteli su da stvore lošu predstavu o Rusiji ovde, jer Rusija nikada bilo gde u svetu nije bila medju organizatorima takvih nemira. Mi se ne mešamo u unutrašnje stvari bilo koje zemlje, samo želimo bilateralnu saradnju. A mešaju se oni koji nas optužuju“, rekao je Bocan Harčenko.

Bocan Harčenko je ocenio da Rusija i Srbija imaju dobru vojnu saradnju i najavio da se, pored teškog naoružanja koje je u prethodnom periodu u Srbiju stiglo iz ove zemlje, planira i isporuka oklopnih izvidjačkih vozila i tenkova T-72, u okviru „vojno-tehničke pomoći“.

Na pitanje o ulozi Rusije u rešavanju problema Kosova Bocan Harčenko je rekao da ta zemlja „pre svega vodi računa o stavu Beograda“.

„Dijalog mora da bude častan, da se odvija uz uvažavanje obrazloženih interesa Beograda, Srba na Kosovu, njihove bezbednosti, uz uravnoteženo posredovanje, bez zadovoljavanja suvišnih ambicija Prištine“, kazao je Bocan Harčenko.

Ruski ambasador je rekao da „alternativa dijalogu ne postoji“, kao i da je Rusija kao stalna članica Saveta bezbednosti UN „nezaobilazni učesnik rešavanja kosovskog pitanja“.

„Za nas je jedino i održivo moguće rešenje samo ono koje je u interesu Beograda na osnovu Rezolucije 1244  SB UN, odnosno samo ono rešenje koje će biti podržano od Saveta bezbednosti“, rekao je Bocan Harčenko i dodao da „kakvo moguće rešenje može da bude, zasad niko ne zna“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *