Francuska: Zubari uhapšeni zbog masovnog sakaćenja

Francuska: Zubari uhapšeni zbog masovnog sakaćenja

Francuski sud osudio je u četvrtak na zatvorske kazne dvojicu zubara prevaranta zbog bespotrebnog vađenja zuba i drugih operacija na zdravim pacijentima. Glavni krivac, 42-godišnji Lionel Guedj, osuđen je na osam godina zatvora, dok je njegov otac, 70-godišnji Karno Geđ, koji je honorarno radio za svog sina, dobio pet godina zatvora.

Kriminalni dvojac je delovao između 2006. i 2012. u Marseju, ciljajući na pacijente iz naselja sa niskim prihodima u južnom francuskom gradu. Guedjovi su izvršili hiljade nepotrebnih operacija na ljudima, vadili zdrave zube, lečili korenske kanale i postavljali skupe mostove.

Stomatolozi, čiji je krajnji cilj bio profit od sistema socijalnog osiguranja, davali su prednost kvantitetu nego kvalitetu, radeći izuzetno aljkave poslove koji su više puta rezultirali infekcijama, upalama i trajnim oštećenjima njihovih pacijenata.

Prema rečima tužioca, Lionel Guedj je obično obavljao tretman kanala korena za samo deset minuta, dok je za prilično složenu proceduru obično potrebno oko 45 minuta u proseku. Sve u svemu, uradio je oko 3.900 ovakvih operacija na preko 300 pacijenata pre nego što je plan propao.

Godine 2010. postao je stomatolog sa najvećom zaradom u zemlji, sakupivši do 2,9 miliona evra honorara. Prema podacima Nacionalne zdravstvene službe, koja je delimično platila lažne operacije, Geđ je uspeo da ugradi oko 28 puta više mostova od prosečnog stomatologa.

Žrtve lekara kriminalaca rekli su da su zadobili povrede koje su im promenile život kao rezultat ‘rada’ obavljenog na njima. Jedna žrtva, koja je tada imala 18 godina, otišla je kod Guedja zbog manjeg problema sa gleđom, ali je na kraju izvukla 24 zuba. Još jedna žrtva je završila bez zuba.

„Izgubila sam pola zuba do svoje 45. godine, a sa 55 više nisam imala nikakve, samo implante“, rekla je žena, identifikovana samo kao Uassila, uoči saslušanja, a citira AFP.

Sudija je osudio zubare jer su „uništavali“ živote svojih žrtava i terali ih da trpe „nepodnošljiv bol“ kao rezultat njihove „sistematske“ šeme profita. Stomatolozi su, međutim, insistirali na tome da nisu naudili svojim pacijentima.

„Nikad, ali nikada, nisam imao nameru da povredim ili nanesem bol“, rekao je mlađi Geđ pred sudom. Izgovori, međutim, očigledno nisu ubedili ni sud ni javnost, jer su zubari bili izviždani od strane mase ispred suda.