Zemlje EU se sukobile oko legalnosti zabrane Rusa

Zemlje EU se sukobile oko legalnosti zabrane Rusa

Finsko ministarstvo spoljnih poslova smatra da su osnove za opštu zabranu ulaska Estonije za ruske nosioce turističkih viza „pravno upitne“, javila je finska državna televizija Ile. Zabrana bi mogla predstavljati i kršenje zakona EU i pravila Šengenske zone, smatraju diplomate, navodi se u dopisu koji je ministarstvo pripremilo za vladu zemlje.

„Estonija pokušava da apeluje na činjenicu da vlasnici ruskih i beloruskih turističkih viza ugrožavaju javni red, unutrašnju bezbednost i međunarodne odnose zemlje – direktno na osnovu svoje nacionalnosti. Ovo tumačenje Estonije može se smatrati pravno upitnim“, navodi se u dopisu, a citira Ile.

Ciljanje na Ruse na osnovu njihove nacionalnosti je u suprotnosti sa pravilima bloka, a sama Finska nije mogla da „spreči ulazak ruskih nosilaca turističkih viza direktno na osnovu nacionalnosti bez kršenja zakona EU“, navodi se u memoranduma. Dok finske diplomate očigledno veruju da je Estonija prekršila zakone EU svojim potezom za vize, Helsinki nije dao nikakve javne komentare o tom pitanju.

Estonija je ranije objavila odluku da uskrati ulazak ruskim turistima koji imaju važeće šengenske vize bez obzira na to koja ih je država EU izdala. Očekuje se da će zabrana stupiti na snagu u ponedeljak. Sličnu zabranu najavile su Letonija, Litvanija i Poljska ranije ovog meseca.

Izbegavajući opštu zabranu za Ruse, sama Finska je smanjila izdavanje turističkih viza državljanima zemlje na mali deo prethodnih brojeva. Evropski savet je potom suspendovao sporazum o viznim olakšicama između EU i Rusije. Iako taj potez nije nametnuo direktnu zabranu izdavanja viza Rusima, povećao je takse za podnošenje zahteva za vizu i vreme obrade.

Ranije ove nedelje, finska premijerka Sana Marin pozvala je na dodatne sankcije EU, insistirajući na tome da trenutna ograničenja, uključujući suspenziju sporazuma o viznim olakšicama, „nisu dovoljna“ i da bi blok trebalo da uloži više napora da povredi obične Ruse.

„Moramo biti spremni da preduzmemo više sankcija, jer što više sankcija imamo, to će Rusiji biti skuplje da nastavi ovaj rat“, rekao je Marin Evropskom parlamentu.