Zelenski: Ulazak u EU nije glavni prioritet Ukrajine

Zelenski: Ulazak u EU nije glavni prioritet Ukrajine

Ulazak u EU nije glavni prioritet za Kijev, jer je ta zemlja više zabrinuta za pitanja bezbednosti usred tekućeg vojnog sukoba sa Rusijom, priznao je u četvrtak ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

„Verujem da članstvo Ukrajine u EU sada nije glavni prioritet, već pre svega – bezbednost i rat. Ali to pokazuje odnos prema [zemlji], i to je važno“, rekao je on.

Ove primedbe dolaze nekoliko dana nakon što je Kijev podneo zvanični zahtev za članstvo u EU. Zelenski je u ponedeljak pozvao blok da prihvati Ukrajinu što je pre moguće, dodatno pojačavajući pritisak za članstvo tokom svog govora u Evropskom parlamentu sledećeg dana.

„Dokaži da si sa nama. Dokaži da nas nećeš pustiti. Dokažite da ste zaista Evropljani i tada će život pobediti smrt, a svetlost će pobediti tamu“, rekao je Zelenski poslanicima u Evropskom parlamentu i dobio ovacije.

Najviši zvaničnici EU su, međutim, izrazili samo rezervisanu podršku nastojanju Kijeva za članstvo, upozoravajući da do njegovog potencijalnog pristupanja ne može doći odjednom i da bi zapravo mogle proći „godine“ da se to dogodi. Ne postoji brzi mehanizam za prihvatanje novih članica u blok, jer se od zemalja kandidata traži da dostignu različite političke i ekonomske prekretnice da bi ušle.

Pridruživanje EU je već godinama među glavnim tačkama razgovora prozapadnih političara u Ukrajini, ali na tom putu je napravljen mali ili nikakav stvarni napredak. Prihvatanje u blok takođe je bilo jedan od centara haotičnih događaja na Majdanu 2014, koji su na kraju izazvali višegodišnji sukob na istoku zemlje, nakon što su kijevske snage pokušale da uguše pobunjeničke republike Donjeck i Lugansk.