Slovenija raskida ugovor o nabavci oklopnih vozila

Slovenija raskida ugovor o nabavci oklopnih vozila

Slovenačka vlada će raskinuti ugovor vredan 281 milion evra o kupovini 45 oklopnih transportera Bokser od Organizacije za saradnju u oružju (OCCAR), koji je prethodna vlada potpisala nekoliko dana pre ostavke, piše „Evropska istina“.

Odluka je doneta nakon što je revizijom koju je naručilo Ministarstvo odbrane utvrđeno da ugovorna cena ne uključuje sve troškove i da nema adekvatnog poređenja cena niti jasnih informacija o tome da li su vozila testirana u stvarnim uslovima, kako to zahteva strategija nacionalne odbrane.

„Naš cilj je da ispunimo zahteve NATO-a za sposobnosti naših borbenih grupa, ali ne po svaku cenu i svakako ne uz pomoć prototipova“, rekao je premijer Robert Golob.

„U budućnosti ćemo tražiti načine da te sposobnosti obezbedimo mnogo efikasnije i jeftinije i da što više odgovaramo onome što slovenačka vojska već ima“, dodao je on.

Bokser je trebalo da čini okosnicu borbene grupe srednjeg bataljona koju Slovenija mora da formira u skladu sa svojim obavezama prema NATO-u. Ministar odbrane Marijan Šarec rekao je da je ministarstvu naloženo da do kraja godine izradi alternativno rešenje.

Ali prema uslovima sporazuma, ova odluka će najverovatnije primorati Sloveniju da plati do 70 miliona evra kazne.

Bivši ministar odbrane Matei Tonin, koji je potpisao sporazum, nazvao je raskid „izuzetno poražavajućim” i uzrokovanim ništa više od „tvrdoglavog političkog protivljenja prethodnoj vladi”.

Završetak sporazuma bilo je jedno od obećanja Golobove vlade kada je došla na vlast u junu.