Vlada odlučila da osnuje Visoku školu strukovnih studija vazduhoplovne akademije

Vlada odlučila da osnuje Visoku školu strukovnih studija vazduhoplovne akademije

Vlada Srbije odlučila je da formira Visoku školu strukovnih studija vazduhoplovne akademije u Beogradu, saopšteno je iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da se na taj način rešava pitanje formalnog obrazovanja pilota, kontrolora leta i inženjera održavanja vazduhoplova u okviru državnog sistema obrazovanja.

„Visoka škola strukovih studija vazduhoplovne akademije prve studente će primiti već od oktobra, a plan je da u naredne tri godine bude upisano 216 studenata na osnovnim i 144 na master studijama“, izjavio je Ružić.

On je istakao da uprkos dugoj tradiciji školovanja tih profila u Srbiji, oni nikada do sada nisu bili u sistemu državnog obrazovanja.

Visoka škola strukovnih studija vazduhoplovne akademije u Beogradu će, uz srednju Vazduhoplovnu akademiju u Beogradu i Vazduhoplovnu akademiju u Vršcu, činiti Vazduhoplovni trening centar za srednje i visoko dualno obrazovanje.

Taj centar će biti jedinstven u Evropi i objediniće obrazovanje i obuku kadrova za vazduhoplovstvo i avio-industriju – od pilota, kabinskog osoblja i aviomehaničara, do kontrolora leta, navodi se u saopštenju.