Velika Britanija upire prstom u Moskvu zbog lažnih poziva

Velika Britanija upire prstom u Moskvu zbog lažnih poziva

Dauning strit tvrdi da je Rusija ciljala britanske ministre u pokušaju da „odvrati pažnju“ od njihovih vojnih „neuspeha“ u Ukrajini.

Dauning strit je optužio rusku vladu da je organizovala lažne video pozive ministrima odbrane i unutrašnjih poslova Velike Britanije u navodnom pokušaju Moskve da „odvrati pažnju“ od svojih „ilegalnih aktivnosti u Ukrajini“.

Dana 17. marta, šaljivdžija se pretvarao da je ukrajinski premijer Denis Šmihal i uspeo je da angažuje ministra odbrane Bena Volasa u video pozivu Microsoft Teams-a koristeći lažnu e-poštu. Volas je otkrio da je prekinuo razgovor, koji je opisao kao „prljavi trik“, kada je postao sumnjičav zbog „obmanjujućih pitanja“ i zahteva da uzvikne parole.

Danas je jedan prevarant koji tvrdi da je ukrajinski premijer pokušao da razgovara sa mnom. Postavio je nekoliko pogrešnih pitanja i nakon što sam postao sumnjičav prekinuo sam poziv 1/2
— Rt. Časni Ben Volas, poslanik (@BVallaceMP) 17. marta 2022

Prema pisanju Tajmsa, prevarant, koji je pozirao sa ukrajinskom zastavom iza sebe, pitao je Volasa o šansama da britanski ratni brodovi odu u Crno more i da li Ukrajina treba da dobije nuklearno oružje ili da se pridruži NATO-u.

Ministar odbrane nije bio jedini visoki zvaničnik koji je prošle nedelje primio lažne pozive. Ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel takođe je rekla da je bila meta.

Sekretarka za kulturu Nadin Doris je očigledno izabrana kao treća žrtva, ali je imala sreće da nije prihvatila poziv.

Prema portparolu Dauning strita, kojeg citiraju britanski mediji, lažni video pozivi prošle nedelje bili su pokušaj ruskog predsednika Vladimira Putina da odvrati pažnju od vojnih problema u Ukrajini.

„Vidimo niz priča koje ometaju pažnju i otvorenih laži iz Kremlja, što odražava Putinov očaj dok nastoji da sakrije razmere sukoba i propuste Rusije na bojnom polju“, navodi se u saopštenju kabineta premijera.

Portparol je dodao da su ti pozivi primeri „standardne prakse ruskih informativnih operacija“ i pokušaji „da se odvrati od njihovih nezakonitih aktivnosti u Ukrajini i kršenja ljudskih prava koja se tamo vrše“.

Saopštenje iz Dauning strita je očigledno prvi put da je britanska vlada direktno optužila Moskvu za orkestriranje lažnih poziva.

Prema vladinim izvorima na koje se pozivaju mediji, u Vajtholu postoje strahovi da bi „Rusi“ mogli da izvrću snimke razgovora u pokušaju da osramote vladu Ujedinjenog Kraljevstva.

Ruske vlasti tek treba da komentarišu optužbe Dauning strita.