Rusija objašnjava zašto nema prekida vatre usred mirovnih pregovora sa Ukrajinom

Rusija objašnjava zašto nema prekida vatre usred mirovnih pregovora sa Ukrajinom

Ruske trupe neće dati „nacionalistima“ vremena da se pregrupisaju, otkrila je Moskva.

Moskva neće pauzirati svoju vojnu akciju protiv Ukrajine dok vodi mirovne pregovore sa Kijevom, rekao je u ponedeljak novinarima portparol predsednika Dmitrij Peskov.

„Vidite, pauza u operaciji, bilo koju pauzu, koriste nacionalističke jedinice za pregrupisavanje, koriste se za nastavak napada na rusku vojsku“, objasnio je zvaničnik. Tvrdio je da su ruske trupe u Ukrajini to već iskusile „u više navrata“.

Tokom gotovo jednomesečnog napada na Ukrajinu, Rusija je u nekoliko navrata proglasila prekid vatre, navodeći da bi pauza u borbama na liniji fronta omogućila civilima da evakuišu pogođena područja i da se humanitarna pomoć dopremi u ukrajinske gradove zahvaćene neprijateljstvima.

Moskva i Kijev su više puta okrivljavali jedni druge za navodna kršenja sporazuma o prekidu vatre u različitim delovima zemlje. Rusija je saopštila da veruje da ukrajinska vlada nema potpunu kontrolu nad svojim jedinicama, koje u svojim redovima broje radikalne nacionaliste. Ove snage, prema Moskvi, odlučne su da se bore do kraja i ne oklevaju da drže civile kao živi štit i da na drugi način potkopaju napore da se spreče žrtve.

Rusija je započela napad na Ukrajinu krajem februara, tvrdeći da njen sused mora da bude demilitarizovan i očišćen od radikalnih elemenata u vojsci i sprovođenju zakona. Kijev je to nazvao ničim izazvanim aktom agresije i podržavaju ga zapadne nacije, koje isporučuju oružje Ukrajini i uvode ekonomske sankcije Rusiji.

Zaraćene strane su održale nekoliko rundi mirovnih pregovora i navodno su postigle napredak u formulisanju obostrano prihvatljivog sporazuma, ali ga do sada nisu donele.