UN: U Ukrajini ubijeno 1.417 civila, ne uključujući Mariupolj i Irpin

UN: U Ukrajini ubijeno 1.417 civila, ne uključujući Mariupolj i Irpin

Od početka potpune ruske invazije, Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava (OHCHR) zabeležila je 3.455 civilnih žrtava u Ukrajini.

Ovo prenosi Ukrinform pozivajući se na podatke sa veb stranice OHCHR-a.

Konkretno, ubijeno je ukupno 1.417 civila, uključujući 293 muškarca, 201 ženu, 22 devojčice i 40 dečaka, kao i 59 dece i 802 odrasle osobe čiji pol još nije poznat.

Povređeno je ukupno 2.038 civila, među kojima 241 muškarac, 187 žena, 41 devojčica i 38 dečaka, kao i 92 dece i 1.439 odraslih čiji pol još nije poznat.

Napominje se da je većina zabilježenih civilnih žrtava uzrokovana upotrebom eksplozivnog oružja sa širokim udarnim područjem, uključujući granatiranje iz teške artiljerije i višestrukih raketnih sistema, te raketnim i vazdušnim udarima.

„OHCHR veruje da su stvarne cifre znatno veće, pošto je prijem informacija sa nekih lokacija na kojima su bila intenzivna neprijateljstva odložen, a mnogi izveštaji još uvek čekaju potvrdu. To se tiče, na primer, Marijupolja i Volnovahe (Donjecka oblast), Izijuma (Harkovska oblast), Popasne (Luganska oblast) i Irpina (Kijevska oblast), gde postoje navodi o brojnim civilnim žrtvama. Ove brojke se dalje potvrđuju i nisu uključene u gornju statistiku“, saopštila je kancelarija.