Uložena žalba na presudu Britni Grajner u Rusiji

Uložena žalba na presudu Britni Grajner u Rusiji

Jedna od najboljih košarkašica sveta Britni Grajner osuđena je četvrtog avgusta na devet godina zatvora u Rusiji zato što su joj na aerodromu „Šeremetjevo“ pronađene patrone za elektronske cigarete koje su sadržale nelegalno ulje od kanabisa. Advokati Amerikanke očekivano su podneli žalbu na ovu odluku suda.

Marija Blagovoljina i Aleksandar Bojkov, pravni zastupnici dvostruke olimpijske šampionke, kao osnov za žalbu naveli su da je ona prestroga i da su u sličnim situacijama drugi optuženi dobijali kazne od oko pet godina, a da je u otprilike jednoj trećini slučajeva ishod bila uslovna kazna.

*Hemon komentarisla kaznu za Grajner, kritikovala Putina

Pravni tim 31-godišnjakinje iz Hjustona dostavio je sudu i dokumente prema kojima je WNBA zvezdi lekar u SAD prepisao tretman uljem kanabisa.

SAD i dalje smatra oslobođenje Britni Grajner jednom od svojih diplomatskih prioriteta, a predstavnici ove države pre presude su u više navrata izjavljivali kako je Grajner „nepravedno osuđena“, a čime se nisu slagali u Rusiji.

Grajner je dvostruka svetska i olimpijska prvakinja, WNBA šampion iz 2014. godine, dvaput je bila najbolji strelac WNBA, a dvaput najbolji odbrambeni igrač lige. U četiri navrata je osvajala Evroligu, a triput prvenstvo Rusije kao igračica Jekaterinburga.