Politiko: Ukrajina tiho traži od SAD vrhunsko oružje

Politiko: Ukrajina tiho traži od SAD vrhunsko oružje

Ukrajina vodi zakulisne razgovore sa SAD kako bi obezbedila isporuke naprednog američkog oružja, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane Patriot, borbene avione F-16 i bespilotne letelice MK-1C Grej orao, izvestio je u petak Politiko.

Prema pisanju lista, iako je Kijev prestao da javno zahteva ovo oružje, on ga i dalje želi kako bi se suprotstavio vojnoj kampanji Rusije, koja je počela krajem februara.

Politico izvori kažu da Ukrajina i SAD „razgovaraju o tome da li da pošalju sve tri stavke pošto se sklapaju dugoročni sporazumi o finansiranju“ u vezi sa isporukom novih oružja za Kijev.

U izveštaju se navodi da su razgovori ublaženi, dok se pokušava da ne odvrati Kijev od njegovih trenutnih potreba na bojnom polju.

Međutim, prema izvorima Politico-a, razgovori o slanju Patriota, F-16 i Grej Orlova „u nekom trenutku“ nastavljaju se na niskom nivou. SAD su se do sada odupirale pozivima da isporuče ovo oružje, ne samo zbog straha da bi taj potez isprovocirao Moskvu, već i zbog izazova održavanja sa kojima bi se Kijevske snage suočile ako na kraju dobiju opremu, navodi agencija.

Drugo pitanje je kako odrediti prioritete u snabdevanju, jer mnogi saveznici SAD u Evropi, na Bliskom istoku i u regionu Pacifika takođe žele ovo oružje. Mnoge istočnoevropske nacije, na primer, očigledno žele da američki lovci F-16 zamene zastareli ruski ili sovjetski hardver.

Politico kaže da SAD razmišljaju da li da pošalju Patriote u Kijev „kao deo dugoročne strategije“, s obzirom da nije jasno kada će se sukob okončati. Prema izveštaju, razmatranja o ovom pitanju su još uvek u ranoj fazi. Konačnu odluku doneće predsednik SAD Džo Bajden.

Od 15. septembra, SAD su od početka Bajdenove administracije Ukrajini dale oko 15,8 milijardi dolara bezbednosne pomoći, pošto su Kijevu isporučile velike količine vojne opreme, uključujući protivtenkovske rakete Javelin, raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS) , desetine haubica i stotine dronova.

Moskva je u brojnim prilikama tvrdila da će isporuke oružja iz Vašingtona i njegovih saveznika samo produžiti sukob u Ukrajini i povećati rizik od direktne konfrontacije između NATO-a i Rusije.