Ukrajina, Moldavija i Rumunija pokreću novi format tripartitne saradnje

Ukrajina, Moldavija i Rumunija pokreću novi format tripartitne saradnje

Ministri spoljnih poslova Moldavije i Rumunije Nika Popesku i Bohdan Aurescu doputovali su u četvrtak u Odesu, gde su zajedno sa ukrajinskim kolegom dogovorili pokretanje tripartitnog formata saradnje, prenosi „Evropska istina“, ovo je objavio Dmitro Kuleba na Tviteru.

„Danas sam u Odesi primio ministre spoljnih poslova Moldavije i Rumunije da pokrenu novi tripartitni format. Zajedno sa ministrima energetike fokusirali smo se na energetsku bezbednost i dogovorili realizaciju niza projekata koji će omogućiti proširenje snabdevanje električnom energijom iz Ukrajine za Moldaviju i Rumuniju“, navodi se u postu.

Kako su istakli u ukrajinskom spoljnopolitičkom resoru, ovaj ministarski sastanak je prvi u istoriji trilateralnih odnosa Ukrajine, Moldavije i Rumunije. Njemu su prisustvovali i predstavnici nacionalnih regulatora i vodećih energetskih kompanija tri zemlje.

Šefovi spoljnopolitičkih resora su u zajedničkom kominikeu potvrdili podršku Ukrajine u borbi protiv Rusije, osudili rusku agresiju i provokacije, kao i pomoć Kijevu i Kišinjevu na putu evropskih integracija.

Ukrajina, Moldavija i Rumunija su se takođe dogovorile da zaključe tripartitni sporazum o jačanju interkonekcije u snabdevanju energijom između tri zemlje i da počnu da rade sa Evropskom komisijom na njegovoj hitnoj implementaciji, uključujući finansiranje.

Stranke su izrazile spremnost za održavanje redovnih sastanaka. Naredni sastanak, čiji datum još nije saopšten, ticaće se proširenja tranzitnog potencijala Ukrajine, Moldavije i Rumunije.