SAD su uvele dodatne sankcije Ruskoj Federaciji u oblasti naprednih tehnologija

SAD su uvele dodatne sankcije Ruskoj Federaciji u oblasti naprednih tehnologija

Ministarstvo finansija SAD najavilo je dodatne sankcije Rusiji u oblasti naprednih tehnologija, zabranjujući prodaju ili bilo kakvo pružanje usluga u oblasti kvantnog računarstva osobama iz Ruske Federacije, prenosi „Evropska istina“, to se navodi u saopštenju Ministarstva finansija od 15. septembra.

Posebno je zabranjen izvoz, reeksport, prodaja, direktno ili indirektno pružanje usluga kvantnog računarstva bilo kojoj osobi na teritoriji Ruske Federacije.

Istovremeno, Ministarstvo trgovine je uvelo dodatne kontrole izvoza u Rusiju i Belorusiju opreme, softvera i tehnologija za kvantne računare, a Stejt department je uveo dalje sankcije ruskim kompanijama koje se odnose na ovu oblast, koja je potrebna, uključujući i vojnu industriju.

Na sankcionisanoj listi našlo se oko tri desetine istraživačkih instituta i kompanija.

„U celini, ove akcije američke vlade dodatno će potkopati sposobnost Ruske Federacije da obnovi svoje vojne snage uz podršku naprednih tehnologija, u kojima se ranije oslanjala na SAD“, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, SAD su takođe uvele nove sankcije Ramzanu Kadirovu i njegovoj porodici, ombudsmanu za prava deteta, zvaničnicima na okupiranom Krimu i ruskim neonacistima koji se bore na strani Ruske Federacije.