Ukrajina će dobiti poziv na samit novog političkog formata EU

Ukrajina će dobiti poziv na samit novog političkog formata EU

Ukrajina će biti među pozvanim državama na prvi samit Evropske političke zajednice, koji će se održati početkom oktobra u Pragu, prenosi „Evropska istina”.

Prvi sastanak na najvišem nivou novog foruma „EU+“ trebalo bi da se održi u Pragu, pošto Češka trenutno predsedava EU. Sastanak će se održati uoči neformalnog sastanka lidera EU 7. oktobra.

„Uskoro će biti upućeni pozivi na samit, koji će biti održan 6-7. oktobra u Pragu uz učešće lidera šest zemalja Zapadnog Balkana. Očekuje se da će ih primiti lideri Norveške, Švajcarske, Island, Lihtenštajn, Velika Britanija, Ukrajina, Moldavija, Gruzija, Turska, Jermenija, Azerbejdžan“, rekao je novinarima predstavnik EU.

Ideja o novom forumu je zamisao francuskog predsednika Emanuela Makrona. Njegova svrha je da obezbedi platformu za politički dijalog i saradnju, uključujući zemlje koje teže da se pridruže EU, kao i one koje nisu i ostaju van bloka.

Glavne teme samita biće rat Rusije protiv Ukrajine, energetska kriza i ekonomska situacija u Evropi.

Tokom prošlonedeljnih razgovora sa ambasadorima, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će se novi evropski politički forum sastajati svakih šest meseci.

Evropski savet je na samitu u Briselu u junu odobrio ideju o stvaranju evropske političke zajednice koju je predložila Francuska.

Makron je naglasio da je evropska politička zajednica dopuna, a ne alternativa procesu pristupanja EU.