U Nemačkoj je uhapšen osumnjičeni za antisemitizam koji je pretio ubistvom

U Nemačkoj je uhapšen osumnjičeni za antisemitizam koji je pretio ubistvom

Nemačka policija uhapsila je 18-godišnjeg mladića zbog sumnje da je planirao nasilje da bi pretio državi nakon što je pretio smrću na internetu i postavljao krajnje desničarski i antisemitski sadržaj.

Ovo prenosi Rojters pozivajući se na nemačke policijske službenike, kako piše „Evropska istina“.

Napominje se da je osumnjičeni više puta objavljivao poruke na internetu u kojima je iz političkih razloga pretio ubistvom. Prema vlastima pokrajine Hesen, višemesečna istraga otkrila je „konsolidovane nasilne, antisemitske i desničarske ekstremističke pozicije osumnjičenog“.

Kako se navodi u saopštenju tužilaštva, policija u zapadnoj državi Hesen prošle srede je pretresla stan osumnjičenog i zaplenila kompjutere, oružje i municiju.

Nemačka je pojačala budnost u pogledu bilo kakvih znakova antisemitskog nasilja od napada militanata iz vladajuće islamističke grupe Hamas u Pojasu Gaze na Izrael 7. oktobra.

Ranije je nemački kancelar Olaf Šolc obećao da će krivično goniti one koji podržavaju terorizam, kao i one koji podstiču antisemitizam.

Vicekancelar Robert Habek ranije je pozvao muslimanska udruženja u zemlji da se distanciraju od antiizraelskih akcija i suprotstave se antisemitizmu.

Pored toga, predsednik Frank-Valter Štajnmajer rekao je da je šokiran antisemitizmom u Nemačkoj.