Litvanija želi da ojača civilnu odbranu

Litvanija želi da ojača civilnu odbranu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Litvanije pripremilo je koncept za jačanje civilne odbrane do 2030. godine, koji uključuje, posebno, pripremu za vojne pretnje, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Delfi.

Kako je prilikom predstavljanja koncepta rekla šefica litvanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Agne Bilotaite, sfera civilne odbrane je već dugi niz godina u zapuštenom stanju, pa je neophodno da se značajno modernizuje, posebno u uslovima aktuelnih geopolitičkih tenzija u regionu.

Među ključnim odredbama koncepta su proširenje sistema upozorenja koji bi obuhvatio 99% stanovnika Litvanije (trenutno 54%) i povećanje broja skloništa i skloništa (sada su dovoljna za 18% Litvanaca).

Predlaže se i unapređenje funkcija civilne odbrane države i lokalnih samouprava, imenovanje specijalista civilne zaštite u sve opštine i ministarstva, proširenje rada na javnom obrazovanju.

Odvojeno, koncept civilne odbrane propisuje situaciju mogućeg udesa u beloruskoj nuklearnoj elektrani. Za narednih pet godina za pripremu mogućeg udesa u beloruskoj nuklearnoj elektrani trebalo bi izdvojiti 91,5 miliona evra.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Litvanije predlaže da se u narednih osam godina potroši oko 200 miliona evra za sprovođenje prioriteta navedenih u konceptu civilne odbrane.

Ministarstvo odbrane Estonije priprema nacrt zakona koji će Odbrambenim snagama zemlje dati ovlašćenje da pripremaju oružani otpor na okupiranim teritorijama putem obaveštajnih mreža i relevantne infrastrukture.