U Litvaniji će ove godine početi da dejstvuju rotacione PVO snage Alijanse

U Litvaniji će ove godine početi da dejstvuju rotacione PVO snage Alijanse

Rotirajući PVO sistem Severnoatlantske alijanse, koji je dogovoren tokom samita NATO-a u Viljnusu 2023. godine, počeće sa radom u Litvaniji već ove godine, izjavio je litvanski ministar odbrane Arvidas Anusauskas.

Litvanija će postati prva baltička zemlja koja će imati rotacione snage protivvazdušne odbrane Alijanse. Na njenoj teritoriji biće raspoređene protivvazdušne baterije Patriot evropskih zemalja, ali Anušauskas nije precizirao koje.

„Naš cilj je da imamo rotaciju sličnu misiji vazdušne policije. Zemlje menjaju zemlje, stvari se kreću, stvari dolaze u Litvaniju, stvari odlaze iz Litvanije. Očekuje se da ovaj princip neće biti jednokratan nekoliko meseci, ali obuhvatiće sve naše kalendarske mesece i značajno će ojačati našu protivvazdušnu odbranu“, dodao je on.

Ministar odbrane Litvanije je obećao da će imenovati zemlje koje će prve postaviti svoje PVO sisteme kada budu dogovorene tehničke nijanse i raspored.

U junu 2023. godine, zemlje NATO-a su se dogovorile o modelu rotacione protivvazdušne odbrane kao odgovor na pozive baltičkih država suočenih sa nedostatkom sredstava protivvazdušne odbrane. To znači da će zapadni partneri slati vojnu opremu u drugu baltičku zemlju na principu rotacije.

Litvanija je razgovarala o mogućnosti raspoređivanja PVO sa Nemačkom, Švedskom, Holandijom, Italijom i Grčkom, ali konkretni dogovori još nisu postignuti.

Podsetićemo da će od marta i narednih devet meseci nemačke oružane snage ponovo kontrolisati vazdušni prostor nad baltičkim zemljama.

2023. godine, vazdušne snage NATO-a u Evropi su se više od 300 puta podigle u vazduh kako bi presrele ruske ratne avione koji su se približavali vazdušnom prostoru Alijanse, pri čemu se većina presretanja dogodila iznad Baltičkog mora.