Nova studija nudi rešenje za lečenje tvrdoglavih bakterijskih infekcija

Nova studija nudi rešenje za lečenje tvrdoglavih bakterijskih infekcija

Nova studija s Univerziteta u Vašingtonu donosi ohrabrujuće vesti u borbi protiv infekcija uzrokovanih bakterijama otpornim na antibiotike. Istraživači su otkrili način kako bakterije mogu biti prevarene da pošalju signale smrti, zaustavljajući rast svojih zaštitnih domova, poznatih kao biofilmovi, koji često dovode do smrtonosnih infekcija.

Ovo otkriće pruža nadu za razvoj alternativnih terapija umesto antibiotika za lečenje ozbiljnih infekcija. Studija, objavljena u časopisu Biofilm, pokazuje da su istraživači uspeli da smanje rast bakterijskih zajednica do 99,99% u laboratorijskim eksperimentima korišćenjem posebnih molekula nazvanih ekstracelularni vezikuli smrti (D-EV).

Ove mikroskopske mehuriće, koji su hiljadu puta manji od širine ljudske kose, bakterije obično koriste za komunikaciju među sobom. Međutim, istraživači su otkrili da mogu manipulisati ovim vezikulama kako bi izazvali smrt bakterijskih zajednica, čak i kada su one otporne na antibiotike.

Prema rečima Mavre Gamal Saad, prvog autora studije, bakterije uzimaju ove smrtonosne vezikule iz svog okruženja, a zatim ih programiraju, menjajući fiziološke signale unutar ćelija od rasta do smrti.

Ovo otkriće je posebno značajno s obzirom na rastući problem otpornosti bakterija na antibiotike. Svake godine, milioni infekcija i hiljade smrtnih slučajeva u SAD-u pripisuju se bakterijama otpornim na antibiotike, što dovodi do potrebe za novim terapijskim pristupima.

Studija takođe otkriva da su ekstracelularni vezikuli ključni za upravljanje rastom biofilma, zaštitnih domova bakterija koji često čine infekcije teško tretiranjima. Manipulacijom ovih vezikula, istraživači su uspeli da kontrolišu ponašanje bakterija i da ih navedu da zaustave rast biofilma.

Profesor Ven-Ji Dong, koji je bio odgovoran za studiju, ističe terapijski potencijal ovog otkrića, naglašavajući da bi se manipulacijom vezikula moglo efikasno kontrolisati ponašanje bakterija bez potrebe za upotrebom antibiotika.

Ovo otkriće predstavlja korak napred u borbi protiv infekcija i nagoveštava mogućnost razvoja novih terapijskih strategija za lečenje infekcija izazvanih bakterijama otpornim na antibiotike.