U Evropu tokom vikenda stiže oblak peska iz Sahare

U Evropu tokom vikenda stiže oblak peska iz Sahare

U Evropu će tokom vikenda ponovo stići oblak peska iz Sahare, ali se još ne zna da li će biti vidljiv golim okom kao što je to bio slučaj sa oblakom prašine koji se kretao Evropom početkom februara, saopštila je evropska služba za atmosferska osmatranja Kopernikus.

Glavni deo oblaka trebalo bi da se koncentriše na istoku Španije i severu Francuske, ali bi oblak mogao da stigne i do Norveške.

Oblaci pustinjske prašine mogu da oboje nebo u crveno, ograniče vidljivost i prekriju vozila i prozore naslagama prašine, ali je sada teško kvantitativno predvideti puni uticaj četiri ili pet dana unapred, dodaje se u saopštenju.

Kopernikus ipak predviđa pogoršanje kvaliteta vazduha u Španiji, Francuskoj i možda u Velikoj Britaniji i zemljama Beneluksa, upozoravajući na negativan uticaj prašine na respiratorne puteve.

Kada se to dogodilo u Evropi izmedju 4. i 8. februara izazvane su naslage od više mikrograma čestica po metru kvadratnom na velikom delu juga Evrope, što je količina više stotina puta veća od prosečne, saopštio je tada Kopernikus.