Turisti i dalje hrle u Dolinu Smrti usred žestokog talasa vrućine u SAD-u koji je kriv za nekoliko smrtnih slučajeva

Turisti i dalje hrle u Dolinu Smrti usred žestokog talasa vrućine u SAD-u koji je kriv za nekoliko smrtnih slučajeva

Stotine Evropljana i američkih avanturista i dalje posećuju Nacionalni park Dolina smrti, uprkos opasnom talasu vrućine koji je tokom vikenda doveo do smrti motocikliste. Francuski, španski, engleski i švajcarski turisti izlazili su iz svojih klimatizovanih vozila da bi fotografisali surovi pejzaž, dok su američki posetioci bili privučeni jedinstvenim iskustvom.

„Bio sam uzbuđen što će biti ovako vruće,“ rekao je Dru Belt iz Misisipija, koji je posetio Dolinu smrti na putu da se popne na planinu Vitni, najviši vrh u kontinentalnom delu SAD-a. „To je prilika koja se pruža jednom u životu. Nešto kao hodanje po Marsu.“

Upravnik parka Majk Rejnolds upozorio je posetioce da visoke temperature mogu predstavljati ozbiljnu pretnju po zdravlje. U subotu je jedan motociklista umro od izloženosti toploti, dok su ostala četvorica iz grupe dobila medicinsku pomoć na licu mesta.

Talas vrućine koji je zahvatio velike delove Sjedinjenih Država doveo je do rekordnih dnevnih visokih temperatura, uključujući Oregon, gde su četiri osobe umrle u oblasti Portlanda. Preko 146 miliona ljudi širom SAD-a bilo je pod upozorenjima o vrućini.

Rani toplotni talas u SAD-u došao je nakon što je globalna temperatura u junu bila rekordno topla 13. mesec zaredom, prema evropskoj klimatskoj službi Kopernikus. Tokom vikenda, desetine lokacija na zapadu i severozapadu Pacifika oborile su toplotne rekorde, a očekuje se da će visoke temperature nastaviti.

U Portlandu su oboreni dnevni temperaturni rekordi tri uzastopna dana, a očekuje se da će najviša prognoza od 38,9°C u ponedeljak postaviti još jedan rekord. U 2021. godini, sličan toplotni talas na severozapadu Pacifika doveo je do smrti oko 600 ljudi.

U Dolini smrti, subotnja i nedeljna visoka temperatura dostigle su 53,3°C, dok je sredinom nedelje prognozirana temperatura od 54,4°C. Najviša temperatura ikada zabeležena na Zemlji bila je 56,67°C u Dolini smrti u julu 1913. godine, iako neki stručnjaci osporavaju to merenje.

Ekstremne vrućine su takođe izazvale požare na zapadu. U planinama okruga Santa Barbara, požar je do ponedeljka uveče zahvatio više od 88 kvadratnih kilometara, a preko 1.000 vatrogasaca je angažovano na gašenju. Oblasti pod evakuacijom uključuju i bivši ranč Neverland pokojnog Majkla Džeksona.

Visoke temperature nisu zaobišle ni planinske oblasti kao što je jezero Tahoe, gde su rekordne temperature zabeležene peti dan zaredom, dok je grad Reno u Nevadi oborio rekord od 41,1°C.

Posetioci su hrlili na plaže oko jezera Tahoe, dok je državni park Sand Harbor svakodnevno zatvarao kapije zbog dostizanja kapaciteta ubrzo nakon otvaranja.

„Definitivno je toplije nego što smo navikli,“ rekao je portparol Državnih parkova Nevade Tajler Kerver.