Karlsen: Niman varao više nego što priznaje

Karlsen: Niman varao više nego što priznaje

Svetski šampion u šahu Magnus Karlsen izjavio je u ponedeljak da veruje da je Hans Niman „varao više – i to u skorije vreme – nego što je javno priznao”, dodajući da više ne želi da igra protiv Amerikanca i bilo kog rivala koji je više puta varao u prošlosti, preneo je Rojters.

Ovaj 31-godišnji Norvežanin je podneo ostavku na Julius Baer Generation Cupu prošle nedelje nakon jednog poteza protiv Nimana, koji za njim zaostaje za skoro 200 Elo poena – sistem ocenjivanja koji se koristi za izračunavanje relativnih nivoa veština igrača.

„Do sada sam mogao da govorim samo svojim postupcima, a ti postupci su jasno rekli da nisam voljan da igram šah sa Nimanom“, rekao je Karlsen u izjavi na Tviteru.

Karlsen, svetski šampion od 2013. godine, takođe se povukao sa Sinkfild kupa u Sent Luisu, u državi Misuri, ranije ovog meseca nakon što je neočekivano izgubio od 19-godišnjaka, što je izazvalo furoru komentara i navoda da je Niman varao.

Niemann je negirao bilo kakve prekršaje u igrama preko ploče.

„Kada je Niman u poslednjem trenutku pozvan na Sinkfild kup 2022, snažno sam razmišljao da se povučem pre tog događaja. Na kraju sam izabrao da igram“, rekao je Karlsen.

Nimanu je ranije zabranjen pristup chess.com zbog varanja na mreži nakon što je priznao da u mladosti nije igrao pošteno u netakmičarskim igrama na sajtu.

„Verujem da je Niman varao više – i to u poslednje vreme – nego što je javno priznao“, rekao je Karlsen u ponedeljak.

„Njegov napredak na tabli je bio neobičan, a tokom naše utakmice u Sinkfild kupu imao sam utisak da nije bio napet ili čak potpuno koncentrisan na igru na kritičnim pozicijama, dok me je nadigravao kao crnog na način koji mislim samo šačica igrača može.“

Niman nije odmah bio dostupan za komentar.

„Nikada nisam varao u igri preko table. Ako žele da se skinem potpuno gol, uradiću to. Nije me briga. Jer znam da sam čist“, rekao je nedavno.

Karlsen se takođe zamolio za strožije mere otkrivanja, dok je ponovio svoju zabrinutost zbog varanja u sportu.

Međunarodna šahovska federacija (FIDE) saopštila je prošle nedelje da deli Norvežanovu zabrinutost zbog varanja u sportu.

„Organizatori šaha i svi oni kojima je stalo do svetosti igre koju volimo trebalo bi ozbiljno da razmotre povećanje bezbednosnih mera i metoda otkrivanja varanja za šah preko table“, dodao je Karlsen.

„Moramo učiniti nešto u vezi sa varanjem, a što se mene tiče, u budućnosti, ne želim da igram protiv ljudi koji su više puta varali u prošlosti, jer ne znam šta su sposobni da urade u budućnosti.