Suđenje Aleku Boldvinu za ubistvo iz nehata počinje izborom porote

Suđenje Aleku Boldvinu za ubistvo iz nehata počinje izborom porote

Suđenje Aleku Boldvinu za pucanje na snimatelja trebalo bi da započne u utorak sa izborom porotnika koji će odlučiti o krivici glumca za ubistvo iz nehata. Izbor porotnika za ovaj slučaj, koji se odvija u Santa Feu, Novi Meksiko, predstavlja izuzetno neobičan događaj, posebno imajući u vidu da je država postala sve više prisutna u filmskoj industriji.

Boldvin (66) se suočava sa mogućnošću do 18 meseci zatvora ukoliko porota jednoglasno zaključi da je kriv za incident u kojem je revolver koji je držao eksplodirao, usmrtivši snimateljku Halinu Hačins i ranivši reditelja Džoela Souzu tokom probe za film „Rust“ u oktobru 2021. godine.

Glumac tvrdi da je pištolj slučajno opalio nakon što je sledio instrukcije da ga usmeri ka Hačinsovoj, ne znajući da je bio metak u oružju. Sudija je nedavno odlučila da Boldvinova uloga producenta na filmu nije relevantna za suđenje.

Specijalna tužiteljka Kari Morrissei izrazil je sumnju da će odbrana omogućiti brz izbor porote, dok je Boldvinov advokat Aleks Spiro odgovorio da nije neobično da se porota izabere u jednom danu.

Desetine potencijalnih porotnika će biti ispitanje u utorak ujutru, uz poštovanje njihove privatnosti. Očekuje se da će suđenje trajati devet dana, a strane će imati određeni broj izazova za izbor porotnika.

Tužilaštvo je pokušalo da istakne Boldvinove bezbednosne obaveze na setu kao argument za njegovu krivicu, ali su uspešno isključeni neki dokazi iz istrage koji su prebacivali odgovornost na pomoćnika reditelja.

Sudija je dozvolila prikaz slika sa autopsije i snimaka sa policijskih kamera tokom lečenja Hačinsove povrede. Suđenje će biti nastavljeno izborom porote i uvodnim izjavama.