Šešir koji je nosio Napoleon prodat za 2,1 milion dolara na aukciji stvari francuskog cara

Šešir koji je nosio Napoleon prodat za 2,1 milion dolara na aukciji stvari francuskog cara

Izbledeli i popucali dvorogi šešir koji je nosio Napoleon Bonaparta prodat je u nedelju na aukciji za 2,1 milion dolara stvari francuskog cara.

Široki, crni šešir sa potpisom — jedan od nekolicine još uvek postojećih koje je Napoleon nosio kada je vladao Francuskom iz 19. veka i vodio rat u Evropi — prvobitno je procenjen na 600.000 do 800.000 evra (650.000-870.000 dolara). Bio je to središnji deo nedeljne aukcije suvenira koje je sakupio francuski industrijalac koji je umro prošle godine u Fontenblou.

Ali licitacija je brzo skočila sve više i više sve dok Žan Pjer Osenat, predsednik aukcijske kuće Osenat, nije odredio pobednika.

„Mi smo na 1,5 miliona (eura) za Napoleonov šešir… za ovaj glavni simbol Napoleonove epohe“, rekao je on, dok je aplauz odjeknuo u aukcionoj sali. Kupac, čiji identitet nije objavljen, mora da plati 28,8% provizije prema Osenatu, čime ukupni trošak iznosi 1,9 miliona evra (2,1 milion dolara).

Dok su drugi oficiri obično nosili svoje dvoroge šešire sa krilima okrenutim napred-nazad, Napoleon je nosio svoje sa krajevima okrenutim ka ramenima. Stil – poznat kao „en bataille“ ili u borbi – olakšavao je njegovim trupama da uoče svog vođu u borbi.

Šešir na rasprodaji prvi je pronašao pukovnik Pjer Bajon, intendant pod Napoleonom, prema aukcionarima. Šešir je tada prošao kroz mnoge ruke pre nego što ga je kupio industrijalac Žan-Luj Noazije.

Preduzetnik je proveo više od pola veka sastavljajući svoju kolekciju Napoleonovih memorabilija, vatrenog oružja, mačeva i novčića pre smrti 2022.

Prodaja je usledila nekoliko dana pre objavljivanja filma Ridlija Skota „Napoleon“ sa Hoakinom Feniksom, koji ponovo podstiče interesovanje za kontroverznog francuskog vladara.