Rusija optužuje Ukrajinu da priprema nuklearnu lažnu zastavu

Rusija optužuje Ukrajinu da priprema nuklearnu lažnu zastavu

Upozorenje Ministarstva odbrane stiglo je u trenutku kada Kijev optužuje Rusiju za granatiranje nuklearnog istraživačkog postrojenja u Harkovu.

Ukrajinska domaća bezbednosna služba, SBU, navodno je u zaveri sa borcima bataljona Azov da izvedu napad lažnom zastavom u Harkovu, saopštilo je u nedelju uveče Ministarstvo odbrane u Moskvi. Prema ministarstvu, ultranacionalistički militanti su navodno montirali mali eksperimentalni nuklearni reaktor na Institutu za fiziku i tehnologiju (KIPT) eksplozivom.

„SBU i militanti bataljona Azov planiraju da dignu u vazduh reaktor i optuže ruske oružane snage da su navodno izvršile raketni napad na eksperimentalni nuklearni objekat“, navodi se u saopštenju ministarstva, upozoravajući na rizik od radioaktivne kontaminacije. oblasti ako se dogodi takav incident sa lažnom zastavom.

Ranije u nedelju, ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova već je optužilo ruske snage za granatiranje grada, tvrdeći da je najmanje jedan projektil pogodio KIPT, u kojem se nalazi eksperimentalni reaktor sa izvorom neutrona sa „37 nuklearnih gorivnih elemenata ubačenih u njegovu aktivnu zonu“. U svojoj objavi na Fejsbuku, bezbednosna služba je takođe podelila nekoliko video snimaka na kojima su, kako se tvrdi, granate iz višecevnih raketnih bacača „Grad“ pogađale perimetar i oštećivale bočne strane zgrade.

Nije bilo izveštaja o bilo kakvoj radioaktivnoj kontaminaciji ili curenju iz navodnog incidenta u Harkovu, ali je zamenica ukrajinskog ministra spoljnih poslova Emine Džepar napisala na Tviteru da bi „uništenje postrojenja i rezervi nuklearnog materijala moglo da dovede do velike tehnološke i ekološke katastrofe“ i optužila Rusija „ratnih zločina“.

Razmena optužbi dolazi nakon pucnjave i vatre u blizini ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožskaja 4. marta, što je izazvalo zabrinutost širom sveta i optužbe da Rusija rizikuje nuklearnu katastrofu. Kijev i Moskva su se međusobno optuživali da su izazvali situaciju.

„Pokušaji da se za ovaj incident okrivi ruska vojska deo su cinične propagandne kampanje“, rekao je predsednik Vladimir Putin u nedelju, navodi se u saopštenju Kremlja. Putin je odgovorio i na predlog generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaela Marijana Grosija da se održi trilateralni sastanak (IAEA, Ukrajina i Rusija) u zoni Černobila. On je napomenuo da bi „u principu ova ideja mogla biti korisna“, ali je sugerisao da bi bilo bolje da se sastanak održi „putem video konferencije ili u trećoj zemlji“.

„Fizičku i nuklearnu bezbednost“ elektrane Zaporožska održavaju ruske trupe u saradnji sa ukrajinskim obezbeđenjem i osobljem, rekao je Putin i dodao da ruske snage i dalje kontrolišu nuklearnu elektranu u Černobilju – mesto najveće nuklearne katastrofe u istorije.

„Sve se to radi kako bi se isključila mogućnost provokacija bremenitih katastrofalnim posledicama od strane ukrajinskih neonacista ili terorista“, saopštio je Kremlj.