Raspisana poternica za Titovim unukom, čeka ga zatvorska kazna

Raspisana poternica za Titovim unukom, čeka ga zatvorska kazna

Za Edvardom Brozom (70), unukom nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, raspisana je poternica MUP-a Srbije radi izvršenja kazne od osam meseci zatvora na koju je u maju ove godine pravosnažno osuđen u odsustvu zbog izazivanja saobraćajne nesreće u avgustu 1992. godine u Zemunu, kada je poginuo njegov saputnik.

Irina Kovačević, portparolka Drugog osnovnog suda u Beogradu nadležnog za sprovođenje izvršenja kazne, precizirala je za agenciju Tanjug da je ova poternica lokalnog karaktera, odnosno da važi za teritoriju Srbije.

Kako Edvard Broz nije pronađen u Srbiji, Ministarstvo pravde je od suda zatražilo saglasnost za raspisivanje međunarodne Inrepolove poternice, rekla je Kovačević i napomenula da je u toku je prikupljanje podataka neophodnih za davanje saglasnosti.

Broz nije dostupan pravosudnim organima Srbije jer je u bekstvu od 2008. godine i veruje se da živi u Hrvatskoj.

Apelacioni sud u Beogradu je u maju ove godine pravosnažno osudio Broza zbog nesreće u kojoj je poginuo je G.P, koji je bio sa Brozom u kolima, dok su Ž.P. i E.B. zabodili teške telesne povrede. Broz je u trenutku nesreće imao 2.05 promila alkohola u krvi.

Osuđen je zbog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Broz je odmah posle udesa pobegao u Hrvatsku, ali je 16 godina kasnije uhapšen. 21. januara 2008. na graničnom prelazu Batrovci, kad je pokušao da uđe u Srbiju.

Posle tri dana pritvaranja pušten je da se brani sa slobode, ali mu je oduzet pasoš i naloženo da se na 15 dana javlja policiji.

Krajem marta 2008. godine, Broz se pojavio na početku suđenja pred Višim sudom u Beogradu i izneo odbranu, izazivši kajanje za smrt prijatelja, ali je ponovo pobegao.

Nije se pojavio na ročištima u maju, junu i septembru 2008, pa je sud u oktobru te godine za njim raspisao međunarodnu poternicu radi sprovođenja krivičnog postupka.

Nova poternica je raspisana radi izvršenja zatvorske kazne na koju je osuđen u odsustvu.

Ovaj predmet je bio u prekidu u Višem sudu u Beogradu, ali je pre dve godine počelo suđenje u njegovom odsustvu, koje je okončano pomenutom presudom.