Pentagon kaže da je Rusija ispalila preko 500 projektila u invaziji na Ukrajinu

Pentagon kaže da je Rusija ispalila preko 500 projektila u invaziji na Ukrajinu

Pentagon je u petak saopštio da su Rusi ispalili više od 500 projektila u sedmici otkako su napali Ukrajinu. U međuvremenu, Rusi se približavaju nekoliko većih gradova sa velikim vojnim konvojem oko 25 milja udaljen od glavnog grada Kijeva.

„Dani koji dolaze verovatno će biti gori sa više smrti, više patnje i više razaranja“, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Američki državni sekretar Antoni Blinken izrazio je istu zabrinutost tokom sastanka sa NATO i evropskim saveznicima u Briselu.

„Moramo ovo održati dok ne prestane, dok se rat ne završi, dok ruske snage ne odu, ukrajinski narod povrati svoju nezavisnost“, rekao je Blinken.

Savet bezbednosti UN održao je hitan sastanak u petak nakon što je Rusija preuzela kontrolu nad najvećom evropskom nuklearnom elektranom u Ukrajini. Jako granatiranje izazvalo je kratku vatru, ali nema izveštaja o izlasku radijacije.

„Upravo smo bili svedoci opasne nove eskalacije“, rekla je američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild, „koja predstavlja strašnu pretnju za celu Evropu i svet“.