Parlament Kanade podržava putovanje bez viza iz Ukrajine

Parlament Kanade podržava putovanje bez viza iz Ukrajine

Većina poslanika Saveznog parlamenta Kanade podržala je trenutno ukidanje viznog režima sa Ukrajinom.

Kako javlja dopisnik Ukrinforma, poslanici su glasali za izveštaj koji je podneo Stalni odbor za državljanstvo i imigraciju, čiji su članovi ranije podržali uvođenje bezviznog režima iz Ukrajine u Kanadu.

„Pozivamo Vladu Kanade da… implementira putovanja bez viza iz Ukrajine u Kanadu, uključujući brzo izdavanje elektronske dozvole za putovanje (eTA)“, navodi se u usvojenom izveštaju.

Poslanici takođe preporučuju da Vlada „poveća kadrovske resurse kako ova humanitarna kriza ne bi dodatno uticala na postojeće zaostatke za sve tokove imigracije“.

Osim toga, dokument sadrži pozive Vladi „da podrži Ukrajince i ljude koji žive u Ukrajini koji su pogođeni ovim sukobom“.

„Osuđujemo neopravdan i ničim izazvan napad na Ukrajinu, koji je naredio ruski predsednik Vladimir Putin, što predstavlja jasno kršenje međunarodnog prava“, navodi se u izveštaju.

Odluka o viznom režimu je u nadležnosti Vlade, ali zakonodavci mogu izraziti političku podršku i tražiti od izvršne vlasti da razmotri određeno pitanje.

Kanada trenutno ima pojednostavljeni režim putovanja za ukrajinske državljane, ali im je potrebna viza pre nego što putuju u ovu zemlju.