Papa osudio rat u Ukrajini i apelovao za mir

Papa osudio rat u Ukrajini i apelovao za mir

Papa Franja je poručio ruskim pravoslavnim zvaničnicima i drugim verskim vođama da vera nikad ne sme da se koristi da pravda „zlo“ rata.

Tokom mise na otvorenom u Kazahstanu zapitao se „koliko mrtvih će biti potrebno za mir“, da prevlada u Ukrajini.

Papa, vidno slabiji, uputio je ovaj apel tokom svog prvog dana u Kazahstanu gde je otvorio globalnu medjuversku konferenciju i obratio se maloj katoličkoj zajednici u toj, većinski muslimanskoj zemlji.

Pred auditorijumom imama, patrijarha, rabina i muftija bio je mitropolit Antonije zadužen za spoljne poslove u Ruskoj pravoslavnoj crkvi, koja je, kako navodi AP, snažno podržala rusku invaziju na Ukrajinu. Patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve trebalo je da učestvuje na konferenciji, ali je otkazao dolazak prošlog meseca.

Kiril je podržao rusku invaziju na duhovnoj i ideološkoj osnovi nazivajući je „metafizičkom“ borbom sa Zapadom. On je blagoslovio ruske vojnike koji idu u rat i pozvao se na ideju da su Rusi i Ukrajinci jedan narod.

Papa Franja nije pomenuo Rusiju ili Ukrajinu u svom obraćanju konferenciji u Kazahstanu, ali je insistirao na tome da verske vodje moraju da preuzmu vodjstvo u promovisanju kulture mira, jer bi bilo dvolično očekivati da oni koji nisu vernici promovišu mir, ako verske vodje to ne čine.

„Ako je Bog, kome smo posvetili naše živote, tvorac ljudskog života kako možemo mi koji sebe nazivamo vernicima prihvatiti uništenje tog života“, pitao se papa.

„Imajući u vidu greške iz prošlosti ujedinimo snage da osiguramo da Svemogući nikad ne bude držan za taoca ljudske žedji za moći“, rekao je papa.

Papa Franja pozvao je sve da se posvete rešavanju sporova kroz dijalog i pregovore, a ne oružjem.

„Neka nikad ne pravdamo nasilje“, rekao je papa.

Patrijarh Kiril poslao je poruku kongresu koju je pročitao mitropolit Antonije. U njoj ruski patrijarh nije pominjao rat, ali se osvrnuo na opšte probleme poslednje dve decenije izazvane pokušajima izgradnje sveta bez oslanjanja na moralne vrednosti.

Pored ruske pravoslavne delegacije medju verskim vodjama bio je i šeik Ahmed al-Tajeb, veliki imam Al Azara, sedišta sunitskog učenja u Kairu, koji je toplo pozdravio papu Franju poljupcem u obraz kada je papa stigao u kolicima.

Pre nego što je Kiril odustao, bilo je spekulacija da će se papa Franja sastati sa ruskim patrijarhon na margini kongresa. Njih dvojica su se prvi put sreli 2016. na Kubi, na prvom sastanku jednog pape i ruskog patrijarha, a razgovarali su i preko video veze na početku rata.

Papa Franja je kasnije javno kritikovao Kirilovo pravdanje ruske invazije i upozorio da on ne sme da postane Putinov „ministrant“.

U izjavi novinarima posle sastanka sa papom, mitropolit Antonije je rekao da papini komentari nisu dobro primljeni u Moskvi i da to nije bilo očekivano niti svrsishodno za jedinstvo Hrišćana, ali da se mora ići dalje.

Rekao je da je i dalje moguć susret patrijarha Kirila i pape Franje, ali da to mora da bude dobro pripremljeno unapred i da dovede do konkretnog zajedničkog saopštenja kao što je izdato posle sastanka u Havani.