Mađarska je ipak odbila da blokira nastavak sankcija EU protiv Rusije

Mađarska je ipak odbila da blokira nastavak sankcija EU protiv Rusije

Uprkos prethodnim izjavama mađarske strane i medijskih izvora, Budimpešta je odlučila da ne blokira nastavak sankcija Evropske unije Rusiji.

Kako prenosi „Evropska istina“, to je u komentaru za DPA u sredu izjavila portparolka predstavništva Češke, koja trenutno predsedava Savetom EU.

Ona je precizirala da bi odluka o produženju sankcija za još šest meseci trebalo da bude objavljena u Službenom listu EU.

Reč je o restriktivnim merama protiv više od 1.200 fizičkih i pravnih lica za podršku ruskoj agresiji u Ukrajini. Sankcije uključuju zamrzavanje imovine i zabranu ulaska u EU.

Da je Mađarska blokirala ove sankcije, one bi prestale u četvrtak.

Kako je ranije saopšteno, Budimpešta je zapretila da će sprečiti produženje nekih blokova sankcija EU Rusiji ako se nastave lične sankcije protiv trojice ruskih oligarha – Ališera Usmanova, Petra Avena i Viktora Rašnjikova. Osim toga, Mađarska je tražila izuzeće od sankcija protiv ruskih banaka za humanitarne organizacije.

Kasnije su diplomatski izvori EU rekli da Mađarska još uvek neće blokirati nastavak antiruskih sankcija EU, ali će svoje uslove podneti na raspravu za šest meseci.

Ranije je „Evropska istina” govorila o tome kada će EU moći da Orbanovoj vladi oduzme pravo veta. Pogledajte i video objašnjenje.