Otkriveni rezultati ruskog popisa

Otkriveni rezultati ruskog popisa

Stanovništvo se povećalo za 2 miliona od prethodnog istraživanja.

Stanovništvo Rusije poraslo je za skoro pet miliona tokom poslednje decenije i dostiglo 147 miliona, objavila je u petak vladina agencija za statistiku Rosstat, pozivajući se na preliminarne rezultate poslednjeg popisa stanovništva s kraja 2021.

Više od polovine tog povećanja otpada na ponovnu apsorpciju Krima 2014. 2010. godine, kada je održan prethodni popis stanovništva širom zemlje, stanovništvo zemlje je bilo više od 142 miliona.

Prvobitno je popis stanovništva širom zemlje bio planiran za 2020. godinu, ali je na kraju odložen zbog pandemije Covid-19. Ranije ove godine, Rosstat je izvestio da je prirodno smanjenje stanovništva u Rusiji 2021. godine iznosilo 1,042 miliona ljudi, što je najveći pad u postsovjetskoj istoriji.

Više od 517.000 ljudi sa dijagnozom Covid-19 umrlo je u Rusiji 2021. godine, što je tri puta više nego 2020. godine, kada je prijavljeno oko 163.000 smrtnih slučajeva povezanih sa Covid-19.

Prema popisu, Moskva ostaje najnaseljeniji grad u zemlji. Stanovništvo glavnog grada je poraslo za 1,3 miliona od 2010. godine i dostiglo 13 miliona ljudi. Sankt Peterburg zauzima daleko drugo mesto sa populacijom od 5,6 miliona, što je za 0,7 miliona više nego pre jedne decenije.

U međuvremenu, crnomorska luka Sevastopolj na Krimu postala je najbrže rastuće naselje u Rusiji. Ovaj primorski grad, koji ima blage zime i topla leta, postao je popularna migraciona destinacija za Ruse, a njegovo stanovništvo je poraslo za 17,8 odsto u poslednje tri godine, javili su ruski mediji ranije ove nedelje.

Popis je održan između oktobra i novembra 2021. Očekuje se da će konačni rezultati biti objavljeni u maju. Rusija je najveća zemlja na svetu po površini. Ipak, po broju stanovnika zauzima deveto mesto, iza Indije, Kine, SAD, kao i Indonezije, Pakistana, Nigerije, Brazila i Bangladeša.