Koliko je međunarodnih organizacija uspelo da ograniči učešće Rusije

Koliko je međunarodnih organizacija uspelo da ograniči učešće Rusije

Do danas je bilo moguće lišiti, suspendovati ili ograničiti aktivnosti Rusije u više od 40 međunarodnih i regionalnih organizacija i platformi, prenosi „Evropska istina“.

„Sve su to i globalne diplomatske, političke i imidž posledice po terorističku državu, i – u slučaju specijalizovanih međunarodnih institucija i agencija – sasvim konkretne i praktične svakodnevne stvari koje građani Rusije osećaju kao saučesnike državnog terora Kremlja“, na Fejsbuku je napisao zamenik šefa kabineta predsednika Andrij Sibiga.

Kao primer naveo je Savet Evrope, iz kojeg je Rusija izbačena u martu, kao i Savet UN za ljudska prava, Svetsku turističku organizaciju i Međunarodnu uniju železnica.

On je dodao da će se dalje raditi na tome da se Rusija liši članstva u Svetskom poštanskom savezu i njenim organima, „kako bi posledice krvavih zločina rasista osetili obični Rusi u svakoj pošti”.

„I globalno je neprihvatljivo da država agresor i teroristička država budu članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta. To uništava funkcionisanje ove organizacije, podriva svetski poredak, podriva koncept pravde i vrednosti. slobodnog sveta“, dodao je on.

Kako je saopšteno, Kabinet ministara Estonije odlučio je o daljim akcijama u vezi sa daljom izolacijom Rusije od međunarodnih organizacija i oblika saradnje.

„Za Estoniju je važno da postigne prestanak ruskih aktivnosti, posebno u organizacijama u kojima sedenje za zajedničkim stolom sa drugim zemljama daje Rusiji mogućnost da koristi informacije dobijene u oblasti svog agresivnog rata ili učešća u kojima je reč o čast i prestiž za Rusiju“, smatra šef estonskog Ministarstva spoljnih poslova Urmas Rainsal.