Novinarka Jovana Gligorijević: Izveštavanje o tragedijama zahteva profesionalnost i etički pristup

Novinarka Jovana Gligorijević: Izveštavanje o tragedijama zahteva profesionalnost i etički pristup

Novinarka Jovana Gligorijević iznela je oštre kritike na račun medijskog izveštavanja o nedavnim tragedijama, uključujući nestanak dvogodišnje Danke Ilić i masakre u Ribnikaru, Malom Orašju i Duboni. Govoreći za N1, Gligorijević je istakla da je izveštavanje medija u tim slučajevima bilo senzacionalističko i puno dezinformacija.

Gligorijević je naglasila da su novinari imali odgovornost da informišu javnost tačno i istinito, ali da je u mnogim slučajevima prioritet bio dobijanje što više klikova i gledanosti. Ona je posebno istakla problem teorija zavera koje su plasirane putem društvenih mreža i medija, naglašavajući da takve dezinformacije mogu izazvati paniku i dodatnu patnju za porodicama žrtava.

Jedan od ključnih predloga Gligorijević za poboljšanje situacije je redovno obraćanje predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova u medijima, kako bi demantovali lažne vesti i objasnili građanima relevantne procedure i informacije vezane za istrage.

Kroz sve svoje komentare, Gligorijević ističe važnost profesionalnog i etičkog novinarstva, te saradnje između novinara i nadležnih institucija kako bi se javnost informisala na pravilan način u situacijama koje zahtevaju posebnu osetljivost i pažnju.